Vragen van het lid Boswijk (CDA) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de verdeling van de marges in de zuivelsector (ingezonden 14 maart 2022).

Mededeling van Minister Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) (ontvangen 5 april 2022).

Vraag 1

Bent u bekend met het feit dat zuivelprijzen momenteel enorm stijgen, maar dat melkveehouders daar bijna niks van terug zien1?

Vraag 2

Klopt het dat de noteringen voor magermelkpoeder en boter met 66% zijn gestegen, maar dat de melkprijs slechts 11% is gestegen?

Vraag 3

Welke verklaringen ziet u voor het feit dat gestegen noteringen maar ten dele worden doorberekend in de melkprijs?

Vraag 4

Deelt u de mening van leveranciersvereniging Holland Dairy Producers dat de verdeling van de marge in de zuivelsector veel eerlijker zou moeten? Welke mogelijkheden ziet u om dat voor elkaar te krijgen?

Vraag 5

Wat zegt deze situatie wat u betreft over de margeverdeling in de agrarische sector als geheel?

Vraag 6

Welke stappen zet u om te zorgen voor een eerlijkere margeverdeling in de zuivelsector en in de agrarische sector in zijn geheel?

Mededeling

Hierbij informeer ik uw Kamer dat de beantwoording van de schriftelijke vragen gesteld door het lid Boswijk (CDA) (kenmerk 2022Z04735) over de verdeling van de marges in de zuivelsector niet binnen de gestelde termijn van drie weken mogelijk is, omdat een zorgvuldige beantwoording meer tijd vergt.

Ik zal deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.


X Noot
1

Nieuwe Oogst, 3 februari 2022, Leveranciersvereniging wil melkprijs van 56 cent (https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/02/03/leveranciersvereniging-wil-melkprijs-van-56-cent).

Naar boven