Vragen van van de leden Sjoerdsma en Sneller (beiden D66) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over mogelijke transnationale kieslijsten in de EU (ingezonden 16 maart 2022).

Mededeling van Minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken (ontvangen 4 april 2022).

Vraag 1

Klopt het dat de vier grootste groepen in het Europees parlement een akkoord hebben bereikt op 9 maart over transnationale kieslijsten voor de Europese verkiezingen van 2024?

Vraag 2

Klopt het dat de intentie is om in 2024 achtentwintig Europarlementariërs via transnationale kieslijsten te verkiezen, met een kiesdrempel van 3,5 procent?

Vraag 3

Klopt het dat er in dit akkoord ook gesproken wordt over het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd naar zestien voor de Europese verkiezingen?

Vraag 4

Wat vindt u van dit akkoord? Steunt u de inzet om de stemgerechtigde leeftijd naar zestien te brengen voor de Europese verkiezingen? Steunt u de totstandkoming van transnationale kieslijsten?

Vraag 5

Hoe verhoudt deze deal zich tot de uitkomsten van de Conferentie over de Toekomst van Europa, waar ook expliciet uit is gekomen dat Europeanen transnationale kieslijsten willen?

Vraag 6

Hoe verhoudt deze deal en de uitkomt van de conferentie zich tot het coalitieakkoord?

Vraag 7

Zal u zich in Brussel positief uitspreken over dit akkoord?

Vraag 8

Welke stappen moeten er nog gezet worden om dit akkoord te implementeren?

Vraag 9

Welke stappen gaat u zetten om ervoor te zorgen dat in 2024 de eerste Europarlementariërs gekozen worden van transnationale kieslijsten?

Vraag 10

Kan u de Kamer informeren over uw inzet op dit thema in Brussel?

Mededeling

De leden Sneller en Sjoerdsma (beiden D66) hebben op 16 maart jl. vragen ingediend over mogelijke transnationale kieslijsten in de EU (kenmerk 2022Z04995).

De beantwoording van deze vragen neemt helaas iets meer tijd in beslag door de benodigde interdepartementale afstemming en het gegeven dat recent in de Commissie constitutionele zaken (AFCO) van het Europees parlement een stemming heeft plaatsgevonden over het onderwerp transnationale kieslijsten bij Europese verkiezingen, waarover uw vaste commissie voor Binnenlandse Zaken mij op 31 maart jl. heeft verzocht de Kamer op de hoogte te houden (kenmerk 2022Z05776/2022D12708).

Ik verwacht u de antwoorden, mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken, op korte termijn te doen toekomen.

Naar boven