Vragen van de leden Sneller (D66) en Bromet (GroenLinks) aan alle bewindspersonen over hun openbare agenda (ingezonden 28 februari 2022).

Antwoord van Minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) van Minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) en van Staatssecretaris Uslu (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 23 maart 2022).

Vraag 1

Op welke manier is de motie-Sneller/Bromet over de openbare agenda van bewindspersonen in uw herinnering aan de orde gesteld tijdens het constituerend beraad?1

Antwoord 1

De formateur heeft in het constituerend beraad gewezen op de openbare agenda van de bewindslieden.

Vraag 2

Bent u bereid deze motie onverkort uit te voeren? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 2

Ja. De motie verzoekt de regering om in lijn met de uitvoeringsrichtlijn openbare

agenda’s bewindslieden, de publieke agenda’s van de bewindspersonen systematischer bij te houden door, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dit niet te doen, alle externe afspraken in de agenda’s op te nemen en hierbij ten minste het onderwerp van de afspraak te vermelden, de afspraken eenvoudig per categorie te ordenen en deze agenda’s zoveel mogelijk realtime bij te houden. Op dit moment worden de openbare agenda’s van de OCW-bewindspersonen, in navolging van de aangenomen motie-Sneller/Bromet, systematisch, compleet en gecategoriseerd bijgehouden. Wel is verbetering mogelijk door consequent zowel het onderwerp van het gesprek als een contactpersoon per afspraak te vermelden. Deze verbeteringen worden ook genoemd in de notitie «Openbare agenda bewindspersonen», die begin januari is vastgesteld in het overleg van secretarissen-generaal. Deze notitie is omgezet in een handleiding, die op 10 maart is vastgesteld in de hoogambtelijke VoorlichtingsRaad. Wij zijn reeds begonnen met het doorvoeren van de genoemde verbeteringen in onze openbare agenda’s van de afgelopen weken.

Vraag 3

Bent u bekend met de Notitie van de Rijksvoorlichtingsdienst over de Openbare agenda bewindspersonen (d.d. 3 januari 2022)? Onderschrijft u de zeven afspraken die daarin beschreven worden en bent u bereid deze nauwgezet na te leven?

Antwoord 3

Ja, wij zijn hiermee bekend en wij onderschrijven deze. We zijn inderdaad van plan deze afspraken na te leven.

Vraag 4

Hoe beoordeelt u de uitkomsten van het onderzoek van Open State Foundation dat slechts 14% van de afspraken die zijn opgenomen in de openbare agenda’s de informatie bevat die conform de Uitvoeringsrichtlijn openbare agenda bewindspersonen vereist is (terwijl de opgenomen afspraken slechts een deel zijn van diegene die daar volgens de Uitvoeringsrichtlijn in hadden moeten staan en de afspraken die wel aan de normen voldoen uitsluitend bij de Ministeries van LNV en Financiën voorkomen)?2 3 Welke concrete doelstelling voor de mate van naleving van de bestaande afspraken heeft u zichzelf voor de rest van deze kabinetsperiode gesteld?

Antwoord 4

Het onderzoek van de Open State Foundation laat eveneens zien dat verbetering mogelijk is in het publiceren van de openbare agenda’s van bewindspersonen, waaronder die van ons. Op dit moment worden onze openbare agenda’s al consequent, compleet en gecategoriseerd bijgehouden. Zoals in antwoord op vraag 2 aangegeven, is op verschillende punten verbetering mogelijk. We zijn reeds begonnen met het doorvoeren van deze verbeteringen.

Vraag 5

Herkent u het beeld uit het artikel «Over mooie voornemens en agenda’s die tekort schieten» uit de Volkskrant van 23 februari 2022 dat naleving van de beslispunten uit deze notitie tot nog toe onvoldoende is, laat staan de motie die daarbovenop bijvoorbeeld om «zoveel mogelijk realtime» openbaarmaking in plaats van achteraf over de afgelopen week?

Antwoord 5

Wij hebben kennis genomen van dit artikel en erkennen dat onze openbare agenda’s niet volledig zijn bijgehouden conform de alle adviezen uit de notitie. Zoals vermeld in antwoord op vraag 2 klopt het dat de afgelopen tijd informatie over contactpersonen en soms een beschrijving van het onderwerp nog ontbraken. Wij zijn reeds begonnen met verbetering op deze punten.

Vraag 6

Bent u bereid om uw openbare agenda met terugwerkende kracht tot het moment van uw aantreden bij te werken zodat deze alsnog voldoet aan genoemde afspraken?

Antwoord 6

Ja, wij werken de openbare agenda met terugwerkende kracht bij volgens de eerder genoemde verbeterpunten.

Vraag 7

Op welke wijze bent u voornemens verbetering aan te brengen in de naleving van de normen uit de genoemde motie en notitie voor toekomstige afspraken?

Antwoord 7

Wij zijn reeds begonnen met het consequent opnemen van contactpersonen en een adequate beschrijving van het onderwerp van gesprek, en zullen dit blijven doen.

Vraag 8

In het licht van de nadruk die de premier tijdens het debat over de begroting Algemene Zaken op 14 oktober 2021 legde op «het principe van de individuele ministeriële verantwoordelijkheid in ons staatsbestel»: kunnen alle bewindspersonen deze vragen individueel beantwoorden?

Antwoord 8

Vanwege het vergelijkbare proces op hetzelfde departement zijn deze vragen namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs, en de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gezamenlijk beantwoord.


X Noot
1

Kamerstuk 35 925 VII, nr. 18

X Noot
2

Open State Foundation, «Agenda’s van bewindspersonen zijn nog steeds schimmig», 25 februari 2022, https://openstate.eu/nl/2022/02/agendas-van-bewindspersonen-zijn-nog-steeds-schimmig/

Naar boven