Vragen van het lid Stoffer (SGP) aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat over plastickorrels in de Westerschelde (ingezonden 8 maart 2022).

Mededeling van Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat), mede namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat (ontvangen 28 maart 2022).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het rapport «Westerschelde: plastic nurdles; sources, transport, deposits»?1

Vraag 2

Hoe waardeert u de conclusie en de onderliggende analyse dat in het Westerscheldegebied sprake is van enorme, onderschatte vervuiling met plastic korrels?

Vraag 3

Bent u voornemens werk te maken van vervolgonderzoek, zoals in het rapport ook gesuggereerd wordt?

Vraag 4

Hoe wordt ervoor gezorgd dat in de haven- en industriegebieden zo min mogelijk plastic in het milieu terechtkomt?

Vraag 5

Kunt u aangeven wat de plasticvervuiling in het Natura2000-gebied Westerschelde betekent voor de natuurwaarden in het gebied, zoals voor beschermwaardige vogelsoorten?

Vraag 6

Is de plasticvervuiling meegenomen in de milieueffectrapportage voor de ontpoldering van de Hedwigepolder? Zo ja, hoe worden de gevolgen ingeschat? Zo nee, waarom niet?

Vraag 7

Bent u voornemens in het overleg met Vlaanderen over de PFAS-problematiek ook het genoemde rapport te betrekken om ervoor te zorgen dat in het Antwerpse havengebied ook de plasticvervuiling aangepakt wordt?

Mededeling

Op 9 maart jl. ontving ik schriftelijke vragen van het Kamerlid Hagen (D66) over nieuw bewijs voor zware vervuiling van Nederlandse waterwegen door plastickorrels (vraagnummer 2022Z04404). Deze vragen zijn gesteld in het verlengde van de vragen aan de Minister van infrastructuur en Waterstaat van het Kamerlid Stoffer (SGP) die op 8 maart jl. zijn gesteld over plastickorrels in de Westerschelde (vraagnummer 2022Z04264). Vanwege de nodige en zorgvuldige afstemming informeer ik hierbij mede namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat dat het niet mogelijk zal zijn om de vragen binnen de gebruikelijke termijn te beantwoorden. De beantwoording zal op zo kort mogelijke termijn aan de Kamer worden toegezonden.

Naar boven