Vragen van het lid de Roon (PVV) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over een ontmoeting met de Taliban (ingezonden 14 februari 2022).

Antwoord van Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 2 maart 2022).

Vraag 1

Zullen ook Nederlandse diplomaten een ontmoeting hebben met de diplomatieke Taliban-delegatie die Genève bezoekt?1

Antwoord 1

Nee.

Vraag 2

Bent u het ermee eens dat het absoluut onwenselijk is dat Nederlandse diplomaten door een dergelijke ontmoeting het Talibanbewind de facto erkennen? Zo ja, bent u bereid om dit te verhinderen? Zo nee, welke positieve verwachtingen heeft u van een dergelijke ontmoeting?

Antwoord 2

Zoals eerder met uw Kamer is besproken, kan het om op te komen voor de Nederlandse belangen noodzakelijk zijn om gesprekken met vertegenwoordigers van het Taliban-regime te hebben. Zulke contacten betekenen echter geen erkenning van de Taliban als legitieme vertegenwoordiging van de Afghaanse bevolking. Die erkenning is niet aan de orde.

Vraag 3

Indien een ontmoeting plaatsvindt, wilt u dan de Kamer een verslag van de besprekingen en eventuele afspraken sturen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 3

Zie antwoord op vraag 1. Het kabinet informeert de Kamer met enige regelmaat over de Nederlandse inzet in Afghanistan en de stand van zaken van diverse dossiers daaromtrent.


X Noot
1

Dreuz.info, 10 februari 2022, «Une dizaine de talibans sont arrivés dimanche en visite diplomatique» (https://www.dreuz.info/2022/02/une-dizaine-de-talibans-sont-arrives-dimanche-en-visite-diplomatique-259337.html).

Naar boven