Vragen van het lid Stoffer (SGP) aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over mogelijke arbeidsongeschiktheid als gevolg van uitgestelde zorg vanwege corona (ingezonden 8 februari 2022).

Mededeling van Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) (ontvangen 28 februari 2022).

Vraag 1

Bent u bekend met situaties waarin sprake is van (dreigende) arbeidsongeschiktheid als gevolg van uitgestelde zorg vanwege corona, zoals bijvoorbeeld iemand met een versleten knie of heup in afwachting een uitgestelde operatie voor een knie- of heupprothese?

Vraag 2

Kunt u aangeven om hoeveel personen dit naar verwachting gaat?

Vraag 3

Zijn er meer (vergelijkbare) situaties bekend waarin werknemers als gevolg van uitgestelde zorg door corona hiermee te maken krijgen?

Vraag 4

Hoe wordt omgegaan met werknemers die hiermee te maken krijgen?

Vraag 5

In hoeverre wordt hierbij ook rekening gehouden met de revalidatieperiode na afloop van een uitgestelde operatie, waardoor een ziekteperiode nog langer kan duren en mogelijk de termijn van twee jaar in de Ziektewet wordt overschreden?

Vraag 6

Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat werknemers om deze reden na twee jaar in de Ziektewet te hebben gezeten in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) terecht komen? Zo ja, welke mogelijkheden ziet u om mensen in een dergelijke situatie tegemoet te komen zodat zij niet als gevolg van uitgestelde zorg ontslagen worden en een WIA-uitkering aan moeten vragen?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de beantwoording van de Kamervragen van het lid Stoffer (SGP) over «Mogelijke arbeidsongeschiktheid als gevolg van uitgestelde zorg vanwege corona» niet binnen de gestelde termijn van drie weken mogelijk is omdat meer tijd nodig is voor nadere interne afstemming.

Naar boven