Vragen van het lid Bouchallikh (GroenLinks) aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht «Nibud: mbo'ers lopen honderden euro's mis door financiële onwetendheid» (ingezonden 16 december 2021).

Mededeling van Minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 7 januari 2022).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Nibud: mbo'ers lopen honderden euro's mis door financiële onwetendheid»?1

Vraag 2

Deelt u de mening dat het van groot belang is dat mbo-studenten weten wat voor financiële ondersteuning zij kunnen krijgen en dat zij daarover vroegtijdig worden geïnformeerd? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Hoe verklaart u dat een derde van alle mbo’ers geen zorgtoeslag ontvangt, terwijl ze daar vaak wel recht op hebben?

Vraag 4

Hoe verklaart u dat slechts een derde van de mbo-studenten belastingaangifte doet?

Vraag 5

Is bekend hoeveel studiefinanciering mbo-studenten niveau 1 en 2 gemiddeld mislopen, omdat ze niet weten dat de studiefinanciering voor deze groep bijna altijd een gift is?

Vraag 6

Kunnen deze studenten met terugwerkende kracht de studiefinanciering alsnog aanvragen?

Vraag 7

Hoe worden mbo-studenten op dit moment geïnformeerd over de mogelijkheid van zorgtoeslag en de studiefinanciering?

Vraag 8

Hoe verklaart u dat bijna de helft van de mbo-studenten niet weet dat het studentenreisproduct niet automatisch wordt stopgezet?

Vraag 9

Hoe worden studenten geïnformeerd over het stopzetten van het studentenreisproduct?

Vraag 10

Hoe vaak komt het voor dat mbo-studenten een boete krijgen voor het niet tijdig stoppen van het studentenreisproduct?

Vraag 11

Op welke wijze wilt u uitvoering geven aan de aanbeveling van het Nibud inzake het vereenvoudigen van het aanvragen van zorgtoeslag en het doen van belastingaangifte?

Vraag 12

Bent u voornemens om het advies van het Nibud over het automatisch uitkeren van een basisbeurs voor mbo-studenten niveau 1 en 2 uit te voeren? Zo nee, waarom niet?

Vraag 13

Welke stappen heeft u ondernomen sinds het Nibud-onderzoek «Mbo’ers in geldzaken» uit 2015, waarin deze problematiek al werd aangekaart?2

Vraag 14

Hoe verklaart u dat deze problematiek nog steeds speelt?

Vraag 15

Wat gaat u tegen deze problematiek doen?

Vraag 16

Hoe verklaart u dat ten opzichte van 2015 meer mbo-studenten een zorgverzekering hebben, maar dat het percentage dat zorgtoeslag heeft aangevraagd, daarentegen niet is gestegen?

Mededeling

Het lid Bouchallikh (GroenLinks) heeft schriftelijke vragen gesteld over het bericht «Nibud: mbo'ers lopen honderden euro's mis door financiële onwetendheid». De vragen zijn toegezonden per brief met kenmerk 2021Z23746.

Hierbij bericht ik u, dat ik de door het lid Bouchallikh gestelde schriftelijke vragen niet binnen de gestelde termijn kan beantwoorden, omdat daarvoor nadere interdepartementale afstemming is vereist. Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Naar boven