Vraag van het lid Van der Plas (BBB) aan de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over de aangenomen motie-Van der Plas over inventariseren welke gebouwen van de rijksoverheid geschikt kunnen worden gemaakt voor opvang van Afghanen of andere vluchtelingen uit oorlogsgebieden (ingezonden 15 oktober 2021).

Antwoord van Staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) (ontvangen 8 december 2021). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2021–2022, nr. 547.

Vraag 1

Kunt u een brief aan de Tweede Kamer sturen over hoe deze motie wordt uitgevoerd?1

Antwoord 1

De gevraagde brief is op 12 november jl. aan uw Kamer verzonden.2 Daarin is de volgende passage opgenomen over de uitvoering van de motie:

In dit kader is het goed om in te gaan op de motie Van der Plas waarmee uw Kamer de regering heeft verzocht om Rijksgebouwen te inventariseren die kunnen worden ingezet voor de opvang van asielzoekers. De afgelopen maanden heeft het Ministerie van Defensie kazernes ter beschikking gesteld aan het COA voor noodopvang. Hierover heeft de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid u geïnformeerd. Ook zijn in samenwerking met gemeenten inmiddels kantoren en penitentiaire inrichtingen ingezet voor (nood)opvang en lopen er meer gesprekken. Verder heeft een inventarisatie van Rijksgronden en -gebouwen plaatsgevonden, waarover wij u verderop in deze brief informeren. Daarmee beschouwen wij deze motie als uitgevoerd.

Ik hoop u, samen met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, voldoende te hebben geïnformeerd.


X Noot
1

Kamerstuk 27 925, nr. 853

X Noot
2

Kamerstu 19 637, nr. 2784

Naar boven