Vragen van het lid Van Haga (Groep Van Haga) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat over klimaatplannen vanuit Brussel (ingezonden 15 juli 2021).

Mededeling van Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat) (ontvangen 20 augustus 2021).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Burger krijgt peperdure klimaatrekening gepresenteerd»1

Vraag 2

Wilt u aan de Kamer stapsgewijs doen toekomen wat u van de klimaatplannen vanuit Brussel vindt, met daarbij uw reactie richting eurocommissaris Timmers?

Vraag 3

Hoe gaat u voorkomen dat de klimaatplannen de kloof tussen arm en rijk niet vergroot, zeker nu de rekening bij burgers wordt gelegd? Graag een toelichting

Vraag 4

Hoe gaat u voorkomen dat de middenklasse, de kurk waar de Nederlandse samenleving op drijft, niet buitenspel wordt gezet door hogere kosten? Graag een toelichting

Vraag 5

Wat gaat u doen met de kritiek van deskundigen die stellen dat de rekening van de plannen van de eurocommissaris bij de burger komt te liggen? Graag een toelichting

Vraag 6

Deelt u de mening dat het onwenselijk is om de burger op kosten te jagen? Zo ja, hoe gaat u ervoor zorgen dat o.a tanken, vliegen en wonen niet duurder wordt door dwingelandij vanuit Brussel?

Vraag 7

Deelt u de mening dat het onbegrijpelijk is dat er in de klimaatplannen met geen woord gerept wordt over schone kernenergie? Zo ja, wat gaat u doen om deze energiebron wél te realiseren?

Vraag 8

Deelt u de mening dat het net zo onbegrijpelijk is dat vervuilende biomassa juist wel in de plannen te staat? Zo ja, wat gaat u doen tegen deze vervuilende biomassa?

Vraag 9

Heeft u de bereidheid om de losgeslagen klimaatpaus uit Brussel aan banden te leggen en zijn plannenmakerij te prullemanderen? Graag een toelichting

Mededeling

Hierbij meld ik u dat de BNC-fiches met behandelvoorbehoud die onderdeel zijn van het Fit-for-55-pakket van de Europese Commissie en antwoorden op daaraan gerelateerde Kamervragen niet binnen de daarvoor geldende termijn aan uw Kamer kunnen worden verzonden. Vanwege de samenhang tussen de verschillende voorstellen binnen het pakket zullen de BNC-fiches als één pakket aan uw Kamer worden gestuurd.

Het betreft de volgende Kamervragen:

Vragen van het lid Van Haga (Groep Van Haga) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat over klimaatplannen vanuit Brussel, ingezonden 15 juli 2021 (kenmerk 2021Z13785).

Uw Kamer zal deze en de andere BNC-fiches inzake het Fit-for-55-pakket in september ontvangen, zoals tevens tijdens het Commissiedebat op 10 juni 2021 met u is gedeeld.

Naar boven