Vragen van de leden Wuite en Sjoerdsma (beiden D66) aan de Ministers voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media en van Buitenlandse Zaken over het verdwijnen van BVN (ingezonden 12 juli 2021).

Mededeling van Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) (ontvangen 20 juli 2021).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de brief van de Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN) van 29 juni jl. inzake onbereikbaarheid BVN per 1 juli 2021 voor Nederlanders buiten Nederland?1

Vraag 2

Bent u bekend met het feit dat met het wegvallen van BVN via de satelliet per 1 juli jl. veel Nederlanders geen toegang meer hebben tot kwalitatief en onafhankelijk nieuws, actualiteitenprogramma's, informatie over politieke partijen, Dodenherdenking, Prinsjesdag, Andere Tijden en andere Nederlandse programma’s?

Vraag 3

Bent u het ermee eens dat met het wegvallen van de BVN-satellietverbinding voor veel Nederlanders in veel delen in de wereld, het de facto onmogelijk voor hen geworden is om BVN-programmering te ontvangen nu in veel delen van de wereld toegang tot breedband internet überhaupt niet of onvoldoende bestaat en/of financieel niet haalbaar is voor de Nederlander ter plaatse?

Vraag 4

Bent u het ermee eens dat de BVN programmering volledig en daadwerkelijk bereikbaar moet blijven voor alle Nederlanders wereldwijd? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze bent u bereid dit te herstellen?

Vraag 5

Bent u bereid opnieuw met de Vlaamse overheid in overleg te treden over een hernieuwde vorm van samenwerking in BVN? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

Op 12 juli jongsleden hebben de leden Sjoerdsma en Wuite (beiden D66) van uw Kamer schriftelijke vragen gesteld over het verdwijnen van BVN (2021Z13571).

Tot mijn spijt is zorgvuldige beantwoording binnen de gestelde termijn niet mogelijk. Ik zal de vragen zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor het einde van het zomerreces beantwoorden.


X Noot
1

Stichting Nederlanders Buiten Nederland, 29 juni 2021, «Onbereikbaarheid BVN per 1 juli voor Nederlanders buiten Nederland, https://www.nederlandersbuitennederland.nl/wp-content/uploads/2021/07/Brief-cie-BZ-OCW-inzake-BVN-SNBN-juni-2021.pdf

Naar boven