Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat de VS Turkije op een lijst heeft geplaatst van landen die betrokken zijn bij de inzet van kindsoldaten (ingezonden 7 juli 2021).

Mededeling van Minister Kaag (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 16 juli 2021).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht dat de Verenigde Staten Turkije heeft geplaatst op een lijst van landen die betrokken zijn bij de inzet van kindsoldaten vanwege steun aan een Syrische strijdgroep, de Sultan Murad Brigade, die in het verleden ook door Nederland is gesteund?1

Vraag 2

Wat concludeert de Verenigde Staten precies over het gebruik van kindsoldaten door de Sultan Murad Brigade? Klopt het dat geconcludeerd wordt dat kindsoldaten niet alleen zijn gerekruteerd, maar ook zijn ingezet?2

Vraag 3

Vanaf wanneer wist de Nederlandse regering of had het sterke aanwijzingen dat de Sultan Murad Brigade kindsoldaten rekruteert?

Vraag 4

Kunt u een precies overzicht geven van het materieel waarmee Nederland de Sultan Murad Brigade in Syrië heeft gesteund en van wanneer tot wanneer deze steun geleverd is? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Waarom heeft, ondanks rekrutering en inzet van kindsoldaten door de Sultan Murad Brigade, Nederland deze gewapende groep een aantal jaar lang gesteund?

Vraag 6

Vindt u deze steun, achteraf gezien, een foute beslissing?

Vraag 7

Onderzoekt de externe commissie die momenteel kijkt naar het Nederlandse steunprogramma ook expliciet naar de inzet van kindsoldaten door groepen die van Nederland steun ontvingen? Deelt u de mening dat het goed is als ook specifiek naar dit aspect gekeken wordt?

Mededeling

Hierbij informeer ik uw Kamer als volgt. Gezien het feit dat ik nog niet alle benodigde informatie voorhanden heb die nodig is voor het beantwoorden van de vragen, is het helaas niet mogelijk om de schriftelijke vragen van lid Van Dijk (SP) met kenmerk 2021Z13000, die werden ingezonden op 7 juli 2021, binnen de gestelde termijn te beantwoorden.


X Noot
1

CNN, 2 juli 2021, «US adds Turkey to list of countries implicated in use of child soldiers» (https://edition.cnn.com/2021/07/02/europe/us-turkey-child-soldiers-intl/index.html).

X Noot
2

US Department of State, 1 juli 2021, «Briefing with Senior State Department Official On the Release of the 2021 Trafficking in Persons (TIP) Report» (https://www.state.gov/briefing-with-senior-state-department-official-on-the-release-of-the-2021-trafficking-in-persons-tip-report/).

Naar boven