Vragen van het lid Van Haga (Groep Van Haga) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het blokkeren van Kamerleden door social-mediagiganten (ingezonden 24 juni 2021).

Mededeling van Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 1 juli 2021).

Vraag 1

Bent u bekend met het feit dat social-mediagiganten, zoals Twitter, YouTube, Facebook en LinkedIn Kamerleden blokkeren in het doen van controlerende, kaderstellende en volksvertegenwoordigende taken?1

Vraag 2

Wat vindt u van het feit dat social-mediagiganten gaan bepalen wat wel of wat juist niet geschikt is als uitgezonden content op kanalen die er juist zijn voor vrije nieuwsgaring?

Vraag 3

Deelt u de mening dat de vrijheid van meningsuiting onder druk komt te staan als social mediagiganten meningen gaan verwijderen? Kunt u uw opvatting toelichten?

Vraag 4

Deelt u de mening dat Kamerleden – zonder gecensureerd te worden – hun controlerende, kaderstellende en volksvertegenwoordigende moeten kunnen doen? Zo ja, heeft u de bereidheid om van social-mediagiganten te eisen dat zij stoppen met censuur? Kunt u dit toelichten en daarbij de stappen aangeven hoe u dat gaat doen?

Vraag 5

Bent u het eens dat social mediagiganten onderdeel zijn geworden van de kritische infrastructuur?

Vraag 6

Bent u het eens dat de Nederlandse strafwet de enige begrenzing zou moeten zijn bij het beoordelen van content door bedrijven die onderdeel zijn van de kritische infrastructuur?

Mededeling

Op 22 juni jl. ontving ik het verzoek van het lid Van Meijeren (FVD) om een brief inzake censuur van bepaalde politieke opvattingen op platforms van Big Tech (kenmerk 2021Z11451). Op 24 juni jl. ontving ik schriftelijke vragen van het lid Van Haga (Groep Van Haga) over het blokkeren van Kamerleden door social-mediagiganten (kenmerk 2021Z11656).

Vanwege de interdepartementale afstemming en de start van het zomerreces zal de beantwoording van de schriftelijke vragen niet binnen de verzochte termijn van drie weken naar uw Kamer kunnen worden verzonden.

Het is mijn streven om de beantwoording van de schriftelijke vragen en de verzochte brief voor het einde van het zomerreces aan uw Kamer te sturen.

Naar boven