Vragen van het lid Vestering (PvdD) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
over de resten van landbouwgif in ons voedsel (ingezonden 24 juni 2021).
Mededeling van Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) (ontvangen
25 juni 2021).
Vraag 1
Kunt u bevestigen dat EenVandaag in een onderzoek resten van landbouwgif, waaronder
glyfosaat, heeft gevonden in rode Bordeauxwijn en op verschillende fruitsoorten van
Albert Heijn, Jumbo en Lidl?1
Vraag 2
Kunt u bevestigen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hierop heeft
gereageerd dat dit de normale gang van zaken is en dat er, omdat de hoeveelheden onder
de wettelijke normen blijven, geen reden tot zorg zou zijn?
Vraag 3
Kunt u bevestigen dat er wel maximale normen zijn per gifsoort op een voedselproduct,
maar dat er geen norm is voor de totale hoeveelheid gif, of een maximaal aantal verschillende
pesticiden dat hierop voor mag komen?
Vraag 4
Heeft u al uitvoering gegeven aan de motie van het lid Wassenberg (Kamerstuknummer
35 570-XIV, nr. 49) voor de invoering van een extra veiligheidsfactor bij de toelating van pesticiden,
om daarmee de risico’s van stapeleffecten af te dekken? Zo ja, op welke manier?
Vraag 5
Kunt u bevestigen dat Jumbo en Lidl de bovenwettelijke eis stellen dat er niet meer
dan de helft of zelfs een derde van de maximale residu limiet (MRL) op hun producten
mag zitten? Deelt u het inzicht dat dit aantoont dat het landbouwkundig mogelijk is
om minder landbouwgif te gebruiken en dat dit vanuit het voorzorgsprincipe ook wenselijk
is?
Vraag 6
Zo ja, bent u bereid zich in te zetten voor een structurele verlaging van de MRL’s?
Zo ja, welke actie gaat u hiertoe ondernemen? Zo nee, waarom niet?
Vraag 7
Kunt u bevestigen dat Lidl de bovenwettelijke eis heeft gesteld dat er residuen van
maximaal vijf verschillende soorten landbouwgif op één voedselproduct mogen zitten?
Vraag 8
Deelt u de zorg dat er nog weinig bekend is over de interactie tussen verschillende
gifstoffen op onze gezondheid en dat een wettelijk maximum voor het aantal verschillende
giffen op voedsel dus een goed idee is? Zo ja, gaat u hiertoe actie ondernemen? Zo
nee, waarom niet?
Vraag 9
Kunt u aangeven op welke manier de Assessment Group on Glyphosate (AGG), waar het
Nederlandse College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb)
onderdeel van is, bij de lopende herbeoordeling van glyfosaat heeft gekeken naar de
risico’s op (chronische) neurologische effecten, zoals de ziekte van Parkinson? Kunt
u deze studies met de Kamer delen?
Vraag 10
Laat u ook zelf onderzoek uitvoeren naar de relatie tussen het gebruik van landbouwgif
en Parkinson, of rekent u hiervoor op onderzoek uitgevoerd door particulieren, die
afhankelijk zijn van schenkingen, zoals het onderzoek van professor Bas Bloem, genoemd
in het artikel van EenVandaag?
Mededeling
De vragen van het lid Vestering (PvdD) van 24 juni 2021, over de resten van landbouwgif
in ons voedsel (kenmerk 2021Z11692), kunnen niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord.
De vragen zullen zo spoedig mogelijk worden beantwoord.