Vragen van het lid Edgar Mulder (PVV) aan de Minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit over het bericht «EU-commissie ergert food- en agribusiness» (ingezonden 25 mei 2021).

Mededeling van Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) (ontvangen 15 juni 2021).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «EU-commissie ergert food- en agribusiness»?1

Vraag 2

Klopt het dat de Europese Commissie weigert om de effecten van de Van boer tot bord-strategie door te rekenen ondanks een eerdere belofte dat wel te doen?

Vraag 3

Kunt u ingaan op de zorgen geuit door het samenwerkingsverband van agrarische organisaties COPA-COGECA, zoals de gevolgen van de Van boer tot bord-strategie op de productiecapaciteit, de concurrentieverhoudingen en de voedselprijzen?

Vraag 4

Kunt u verklaren waarom er nog geen effectbeoordeling is gemaakt door de Europese Commissie maar wel de door de Amerikaanse regering?2

Vraag 5

Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat er een belangrijke beleidswijziging wordt doorgevoerd met gevolgen voor voedselzekerheid, voedselveiligheid en de betaalbaarheid van voedsel zonder een zeer grondige effectbeoordeling?

Vraag 6

Kunt u toezeggen dat u uw steun voor de Van boer tot bord-strategie intrekt en deze pas verleent als er een positieve effectbeoordeling openbaar gemaakt is? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

De vragen van het lid Mulder (PVV) van 25 mei 2021 over een artikel in De Boerderij van 20 mei 2021 met de kop «EU-commissie ergert food- en agribusiness» kunnen niet binnen de gestelde tijd worden beantwoord omdat er meer tijd nodig is voor een gedegen beantwoording van de vragen.

Ik zal u de antwoorden zo spoedig mogelijk doen toekomen.


X Noot
1

Boerderij, 20 mei 2021, «EU-commissie ergert food- en agribusiness» (EU-commissie ergert food- en agribusiness – Boerderij)

X Noot
2

Food&Agribusiness, 5 november 2020, «USDA: meer honger en hogere prijzen door Boer-tot-Bord» (USDA: meer honger en hogere prijzen door Boer-tot-Bord – Food & Agribusiness)

Naar boven