Vragen van de leden Gijs van Dijk en De Hoop (beiden PvdA) aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat over het bericht «Schip verliest containers bij Ameland» (ingezonden 8 april 2021).

Mededeling van Minister Van Nieuwenhuizen Wijbenga (Infrastructuur en Waterstaat) (ontvangen 30 april 2021).

Vraag 1

Kent u het bericht «Schip verliest containers bij Ameland»?1

Vraag 2

Klopt het dat er vijf containers van het containerschip Baltic Tern in de Waddenzee zijn beland?

Vraag 3

Wat was de route van dit schip? Wat is de inhoud van de containers die overboord zijn geslagen? Klopt het dat een container de gevaarlijke stof aceton bevat?

Vraag 4

Is dit schip door de Kustwacht geadviseerd om de noordelijke route te varen? Heeft de kapitein dit advies opgevolgd?

Vraag 5

Welk risico bestaat er dat de inhoud van de containers opnieuw op de stranden van de Waddeneilanden belanden?

Vraag 6

Heeft u, of de Kustwacht, al contact gezocht met de burgemeesters van de Waddeneilanden, en dan specifiek Ameland, om klaar te staan indien er spullen van de containers op de stranden aanspoelen?

Vraag 7

Klopt het bovendien dat er op 5 april 2021, ondanks de stormachtige omstandigheden met hoge golven, er nog een groot containerschip, via de zuidelijke route boven de Waddeneilanden, op een zeer korte afstand van de Waddeneilanden voer?2

Vraag 8

Heeft de Kustwacht dit schip, en andere containerschepen, geadviseerd om vanwege de storm niet de zuidelijke vaarroute te nemen?

Vraag 9

Hoeveel schepen hebben geen gehoor gegeven aan het dringende advies van de Kustwacht om niet de zuidelijke vaarroute te nemen?

Vraag 10

Bent u het eens dat het elke stormachtige dag dat containerschepen het dringende advies van Kustwacht in de wind kunnen slaan er het risico bestaat dat er opnieuw een ramp zoals met de Msc Zoe kan plaatsvinden?

Vraag 11

Hoe staat het met de, door u, beloofde inzet om zich samen met Duitsland en Denemarken in te spannen voor meer restricties voor de vaarroute boven de Waddeneilanden als er sprake is van stormachtige omstandigheden?

Vraag 12

Bent u het eens dat dit ongeluk met de Baltic Tern laat zien dat we niet meer kunnen wachten op afspraken met Duitsland en Denemarken of via de International Maritime Organization (IMO), maar dat u nu moet ingrijpen door bijvoorbeeld de Kustwacht meer bevoegdheden te geven om in te grijpen?

Vraag 13

Hoe staat het daarom met uw onderzoek om de interventiebevoegdheid van de Kustwacht vaker in te kunnen zetten?

Vraag 14

Bent u bereid deze vragen zo snel mogelijk te beantwoorden, zodat Waddenbewoners niet in onzekerheid hoeven te zitten wat hen te wachten staat en dat zij bovendien voorbereidingen kunnen treffen indien er opnieuw spullen op de stranden aanspoelen?

Mededeling

Op 8 april jl. zijn door de leden Gijs van Dijk en De Hoop (beiden PvdA) schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het verlies van containers boven de Wadden door het schip «Baltic Tern». Op 9 april jl. zijn door het lid Tjeerd de Groot (D66) schriftelijke vragen over hetzelfde incident gesteld.

Helaas vraagt beantwoording van deze vragen meer tijd dan voorzien. Reden hiervoor is met name dat enkele vragen nadere afstemming met buurlanden behoeven. Ik streef ernaar de beantwoording zo snel mogelijk aan uw Kamer te kunnen sturen, en in ieder geval vóór het Algemeen Overleg Maritiem op 2 juni a.s.


X Noot
1

Schip verliest containers bij Ameland | Binnenland | Telegraaf.nl

X Noot
2

Vrees bij Waddenvereniging voor nieuw drama met containerschip | NOS

Naar boven