Vragen van het lid Kops (PVV) aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat over het bericht «Netbeheerder Stedin gaat bij gemeenten langs voor € 200 miljoen» (ingezonden 9 april 2021).

Mededeling van Minister Van ’t Wout (Economische Zaken en Klimaat) (ontvangen 23 april 2021).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht dat netbeheerder Stedin zijn 44 gemeentelijke aandeelhouders om 200 miljoen euro vraagt voor de verzwaring van het elektriciteitsnet, noodzakelijk om de enorme toename van windturbines en zonnepanelen aan te kunnen sluiten? Wat vindt u hiervan?1

Vraag 2

Deelt u de mening dat het tegenstrijdig is dat het land wordt volgeplempt met windturbines en zonnepanelen, terwijl het elektriciteitsnet dat helemaal niet aankan? Deelt u de conclusie dat zonder windturbines en zonnepanelen het elektriciteitsnet helemaal niet, voor uiteindelijk vele miljarden, verzwaard zou hoeven worden?

Vraag 3

Bent u ervan op de hoogte dat veel gemeenten (als gevolg van de coronacrisis) in financieel zwaar weer verkeren en daarom de lokale lasten, zoals de onroerendezaakbelasting en de afvalstoffenheffing, flink hebben verhoogd? Hoe voorkomt u dat de gemeentelijke aandeelhouders van Stedin, en andere gemeenten, de lokale lasten als gevolg van de verzwaring van het elektriciteitsnet nog verder zullen verhogen?2

Vraag 4

Bent u ervan op de hoogte dat de netbeheerkosten, als gevolg van de energietransitie, in 2021 met gemiddeld 17 euro (exclusief btw) per huishouden zullen stijgen? Klopt het dat de kosten van de door Stedin aangekondigde verzwaring van het elektriciteitsnet hier nog niet in zijn meegenomen? Hoe voorkomt u dat de netbeheerkosten hierdoor nog verder zullen stijgen?3

Vraag 5

Deelt u de alomvattende conclusie dat de (energie)lasten voor huishoudensomlaag moeten? Deelt u de mening dat dat niet samengaat met uw onzinnige, onmogelijke en onbetaalbare energietransitie? Bent u ertoe bereid hier onmiddellijk mee te stoppen?

Vraag 6

Bent u ervan op de hoogte dat het elektriciteitsnet een hoge mate van betrouwbaarheid kent en in 2018 voor 99,9948 procent van de tijd beschikbaar was, omdat het over een «spitsstrook» beschikt die wordt ingezet indien zich een uitvalsituatie voordoet (enkelvoudige storingsreserve)? Welke effect heeft de inzet van deze «spitsstrook» voor de energietransitie op de betrouwbaarheid van het net? Deelt u de conclusie dat, door de energietransitie, de beschikbaarheid van elektriciteit onzekerder wordt?4

Mededeling

De vragen van het lid Kops (PVV) over het bericht «Netbeheerder Stedin gaat bij gemeenten langs voor € 200 miljoen» (2021Z05629) kunnen niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. De beantwoording van deze vragen heeft nadere afstemming nodig. Ik streef ernaar uw Kamer de antwoorden zo spoedig mogelijk te doen toekomen.


X Noot
1

De Telegraaf, 1 april 2021 «Netbeheerder Stedin gaat bij gemeenten langs voor 200 miljoen». (https://www.telegraaf.nl/financieel/709656710/netbeheerder-stedin-gaat-bij-gemeenten-langs-voor-200-miljoen)

X Noot
2

Vereniging Eigen Huis, 26 februari 2021 «Ozb en afvalstoffenheffing gaan flink omhoog». (https://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuwsoverzicht/2021/02/26/06/00/ozb-en-afvalstoffenheffing-flink-omhoog#/)

X Noot
3

AD, 4 december 2021 «Netbeheerkosten huishoudens stijgen komende jaren». (https://www.ad.nl/wonen/netbeheerkosten-huishoudens-stijgen-komende-jaren~ac5c757a/)

X Noot
4

Netbeheer Nederland, 15 april 2020 «Betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten in Nederland – Resultaten 2019» (https://www.netbeheernederland.nl/_upload/Files/Betrouwbaarheid_van_elektriciteitsnetten_in_Nederland_-_Resultaten_2019_178.pdf)

Naar boven