Vragen van het lid Gijs van Dijk (PvdA) aan de Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Economische Zaken en Klimaat over het bericht dat de provincie ingrijpt bij een datacenter in Middenmeer (Hollands Kroon) (ingezonden 11 maart 2021).

Mededeling van Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 6 april 2021).

Vraag 1

Kent u het artikel «Provincie grijpt in bij datacenter»?1

Vraag 2

Bent u het ermee eens dat de rechtszaak tussen de provincie Noord-Holland en de gemeente Hollands Kroon, over wie het bevoegd gezag is bij het plaatsen van megagebouwen zoals datacenters, geen fraai beeld oplevert voor inwoners?

Vraag 3

Bent u het daarom mee eens dat u als bewindspersoon dit sluimerende probleem al eerder had moeten signaleren en in deze kwestie ook eerder had moeten optreden om zo te voorkomen dat dit conflict in de rechtszaal wordt uitgevochten?

Vraag 4

Bent u het, los van deze casus in Hollands Kroon, ermee eens dat het verstandig is dat bij dit soort grootschalige bouwprojecten het Rijk of de provincie aan zet is om te bepalen of deze megagebouwen gebouwd kunnen worden?

Vraag 5

Maakt u zich ook zorgen dat de komst van deze datacenters, maar ook distributiecentra, het landschap in onbebouwde gebieden stevig aantast?

Vraag 6

Vindt u het ook van belang dat datacenters, maar ook distributiecentra en andere vormen van verdozing, beter ingepast dienen te worden in het landschap?

Vraag 7

Aangezien de verdozing niet alleen in de Noordkop speelt, maar ook in andere delen van Noord-Holland en bijvoorbeeld ook in Limburg of in Noord-Brabant, bent u bereid landelijke regels op te stellen voor het bouwen van datacenters en distributiecentra zodat deze gebouwen beter worden ingepast in het landschap?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de aan mij en de Minister van Economische Zaken en Klimaat gestelde vragen van het lid Van Dijk (PvdA), over het bericht dat de provincie ingrijpt bij een datacenter in Middenmeer (ingezonden 11 maart 2021) met kenmerk 2021Z04468, niet binnen de termijn van drie weken kunnen worden beantwoord.

Voor de interdepartementale afstemming is meer tijd nodig. Uw Kamer ontvangt de antwoorden zo spoedig mogelijk.


X Noot
1

Noord-Hollands Dagblad, Provincie grijpt in bij datacenter», 5 maart 2021

Naar boven