Vragen van het lid Wassenberg (PvdD) aan de Minister van Justitie en Veiligheid over het gebruik van politiepaarden en -honden bij oproerbeheersing (ingezonden 26 januari 2021).

Mededeling van Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) (ontvangen 16 februari 2021).

Vraag 1

Is het juist dat bij een verboden demonstratie in Amsterdam een politiepaard werd aangevallen met een ploertendoder en daarbij gewond raakte?1

Vraag 2

Is het juist dat bij een verboden demonstratie in Eindhoven enkele politiepaarden uitgleden en één politiepaard in paniek losbrak en wegrende?2

Vraag 3

Hoeveel politiepaarden- en honden zijn er sinds de verboden demonstratie op het Museumplein in Amsterdam op 17 januari jongstleden ingezet en hoeveel daarvan zijn gewond geraakt?

Vraag 4

Erkent u dat paarden vluchtdieren zijn en derhalve de instinctieve reactie hebben om aan een angstige situatie te willen ontkomen?

Vraag 5

Erkent u dat politiepaarden en -honden een verhoogd risico lopen om blootgesteld te worden aan geweld? Vindt u dat acceptabel?

Vraag 6

Op welke manier waarborgt u het welzijn van de politiepaarden en -honden bij oproerbeheersing?

Vraag 7

Bent u bereid alternatieven te onderzoeken voor de inzet van politiepaarden- en honden bij oproerbeheersing? Zo ja, binnen welk tijdsbestek? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de schriftelijke vragen van het lid Wassenberg (PvdD), van uw Kamer aan de Minister van Justitie en Veiligheid over het gebruik van politiepaarden en -honden bij oproerbeheersing (ingezonden 26 januari 2021) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen.

Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


X Noot
1

De Telegraaf, 17 januari 2021, «Politiepaard aangevallen met ploertendoder bij verboden protest», https://www.telegraaf.nl/nieuws/279513778/politiepaard-aangevallen-met-ploertendoder-bij-verboden-protest

X Noot
2

Hart van Nederland, 24 januari 2021, «Heftige dag voor politiepaarden in frontlinies Amsterdam en Eindhoven», https://www.hartvannederland.nl/nieuws/misdaad-112/heftige-dag-politiepaarden-amsterdam-eindhoven

Naar boven