Vragen van de leden Helder en Wilders (beiden PVV) aan de Minister van Justitie en Veiligheid over de artikelen op de website van New Insights Consulting «Arabische lessen op de werkvloer» en «Politie Weert geslaagd voor Arabische taal en cultuur» (ingezonden 17 december 2020).

Antwoord van Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) (ontvangen 22 januari 2021). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2020–2021, nr. 1246

Vraag 1

Kent u de website van New Insight Consulting?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Kent u de berichten op de betreffende website over Arabische lessen voor de politie bedoeld voor hun werkzaamheden in de dagelijkse praktijk?1

Antwoord 2

Ja.

Vraag 3 tot en met 6

Deelt u de mening dat de voertaal hier Nederlands is en de politie dan ook Nederlands dient te spreken met burgers en dit de omgekeerde wereld is? Zo nee, waarom niet?

Waarom wordt de kostbare tijd van politieagenten besteed aan het volgen van taal- en cultuurlessen in plaats van die tijd te besteden aan het handhaven van de openbare orde en het opsporen van strafbare feiten?

Waarom wordt belastinggeld besteed aan een activiteit die op geen enkele wijze bijdraagt aan de uitvoering van bovengenoemde werkzaamheden van de politie?

Bent u bereid om de betreffende korpsen en/of de korpsleiding hier op te wijzen en er voor te zorgen dat aan deze en vergelijkbare activiteiten per direct een einde wordt gemaakt? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 3 tot en met 6

De politie kan haar taak alleen goed en effectief uitoefenen als zij in verbinding staat met de samenleving. Iedere politiemedewerker krijgt door middel van de basispolitieopleiding hiervoor een brede basis mee. Vervolgens kunnen basisteams ervoor kiezen medewerkers verder te professionaliseren al naar gelang de samenstelling van het betreffende verzorgingsgebied. Gezien de samenstelling van het verzorgingsgebied van het basisteam Weert, met destijds twee AZC’s, was er in dit team behoefte aan basiskennis van het Arabisch en de Arabische cultuur. De cursus werd in het voorjaar van 2018 gevolgd door politiemedewerkers die vanuit hun rol veel op de AZC’s kwamen, waaronder wijkagenten. Deze cursus vond plaats in de vrije tijd van de medewerkers en werd betaald uit de versterkingsgelden GGP. Inmiddels is één van de twee AZC’s gesloten en wordt de betreffende cursus niet meer gevolgd.


X Noot
1

https://www.newinsightsconsulting.nl/ arabische lessen op de werkvloer

Naar boven