Vragen van het lid Veldman (VVD) aan de Minister voor Medische Zorg over het bericht «Brabants ziekenhuis merkte jarenlang datalekken niet op» (ingezonden 15 december 2020).

Mededeling van Minister Van Ark (Medische Zorg) (ontvangen 6 januari 2021).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Brabants ziekenhuis merkte jarenlang datalekken niet op»?1

Vraag 2

Kunt u aangeven hoe er toezicht wordt gehouden op het gebruik van noodprocedures om medische dossiers te bekijken? Kunt u aangeven waar dit dan in het geval van dit ziekenhuis is misgegaan en hoe dit in de toekomst wordt voorkomen?

Vraag 3

Waar kunnen patiënten terecht wanneer zij na willen gaan wie hun medisch dossier heeft bekeken?

Vraag 4

Welke maatregelen worden c.q. kunnen er genomen worden tegen personeel dat onbevoegd dossiers raadpleegde? Deelt u de mening dat hier stevige sancties nodig zijn?

Vraag 5

Bent u van mening dat het voor patiënten makkelijker zou moeten zijn om na te gaan wie hun medische gegevens bekijkt? Zo ja, welke stappen bent u voornemens hierin te nemen?

Vraag 6

Deelt u de mening dat patiënten meer eigen regie zouden moeten hebben in het bepalen wie hun medische gegevens kan bekijken? Zo ja, welke stappen bent u voornemens hierin te nemen?

Mededeling

De vragen van het lid Veldman (VVD) over het bericht «Brabants ziekenhuis merkte jarenlang datalekken niet op» met kenmerk 2020Z24997 kunnen niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. De reden van het uitstel is dat afstemming ten behoeve van de beantwoording meer tijd vergt.

Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de gestelde vragen sturen.


X Noot
1

NRC, 6 december 2020, «Brabants ziekenhuis merkte jarenlang datalekken niet op» (https://www.nrc.nl/nieuws/2020/12/06/brabants-ziekenhuis-merkte-jarenlang-datalekken-niet-op-a4022838).

Naar boven