Vragen van de leden Omtzigt (CDA) en Leijten (SP) aan de Staatssecretarissen van Financiën over een overzicht van delen van wetten die wel door het parlement zijn aangenomen maar nooit in de werking zijn getreden (ingezonden 16 november 2020).

Mededeling van Staatssecretaris Vijlbrief (Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst) (ontvangen 17 december 2020).

Vraag 1

Herinnert u zich dat u tijdens de behandeling van het Belastingplan 2021 hebt geantwoord dat meer dan de helft van de artikelen van de Fiscale vereenvoudigingswet 2017 (Kamerstuk 34 554), die de Staten-Generaal in 2016 hebben goedgekeurd, nog niet in werking getreden zijn, terwijl de verwachting tijdens de wetsbehandeling was dat de hele wet in werking zou treden per 1/1/2019?

Vraag 2

Herinnert u zich dat het hierbij ging om onder andere het onderdeel «stroomlijning invorderingsregelgeving belastingen en toeslagen»?

Vraag 3

Kunt u het beloofde overzicht van alle fiscale wetten en wetsartikelen die zijn aangenomen door de Staten-Generaal, maar (nog) niet in werking zijn getreden van ten minste de afgelopen tien jaar zo spoedig als mogelijk is aan de Kamer doen toekomen?

Vraag 4

Kunt u dus per fiscale wet dan wel toeslagwet aangeven welke artikelen niet in werking zijn getreden, wat het doel was van die artikelen en wat de reden is van het uitstel of afstel van inwerkintreding?

Vraag 5

Kunt u per fiscale wet en per artikel (of groep van gerelateerde artikelen) ook aangeven of het uitstel verwacht was of niet, en of de Kamer daarover geïnformeerd is?

Vraag 6

Kunt u aangeven of het ministerie standaard een lijst bijhoudt van (delen van) wetten die nog niet zijn ingegaan? Zo nee, waarom niet? En zo ja, kunt u die regelmatig publiceren?

Vraag 7

Kunt u deze vragen binnen drie weken en eén voor één beantwoorden?

Mededeling

Op 16 november jl. hebben de leden Omtzigt (CDA) en Leijten (SP) schriftelijke vragen gesteld (2020Z21668) over een met de Kamer te delen overzicht van wetten die door het parlement zijn aangenomen maar (nog) niet inwerking zijn getreden.

Het opstellen van dit overzicht blijkt meer tijd te kosten dan eerder gedacht. Om die reden bericht ik u, mede namens de Staatssecretaris van Financiën – Toeslagen en Douane, dat de beantwoording van deze schriftelijke vragen niet binnen de daarvoor gestelde termijn kan plaatsvinden.

Ik streef ernaar de antwoorden op deze schriftelijke vragen zo spoedig mogelijk na het kerstreces naar uw Kamer te sturen.

Naar boven