Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht dat gemeenten de regels met betrekking tot de mogelijkheid om gratis huwelijken aan te bieden overtreden (ingezonden 24 augustus 2020).

Antwoord van Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 16 september 2020).

Vraag 1

Staat u nog steeds achter uw antwoorden op de eerder gestelde vragen, dat u niet ziet dat er gemeenten zijn waar de regels overtreden worden met betrekking tot het aanbieden van gratis huwelijken?1 2 3

Antwoord 1

Navraag bij de gemeenten die genoemd worden in het artikel in het Brabants Dagblad heeft bevestigd dat deze gemeenten een inkomenseis stellen bij het gratis huwelijk. Daarmee overtreden deze gemeenten inderdaad de regels met betrekking tot het aanbieden van gratis huwelijken.

Vraag 2

Bent u bereid gemeenten erop te wijzen dat zij geen inkomenseisen mogen stellen voor het gratis trouwen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 2

Ik heb contact opgenomen met de gemeenten die in het artikel van het Brabants Dagblad worden genoemd. In de gemeente Heusden is inmiddels in de beantwoording van raadsvragen aangegeven dat de beleidsregel op het punt van het gratis huwelijk wordt aangepast.4

Mocht mij bekend worden dat bij andere specifieke gemeenten de regels met betrekking tot het gratis huwelijk worden overtreden, dan zal ook met deze gemeenten contact worden opgenomen.

Daarnaast zal ik zorgen dat breed bij gemeenten onder de aandacht wordt gebracht dat het stellen van inkomenseisen bij het aanbieden van het gratis huwelijk niet is toegestaan.

Naar boven