Vragen van het lid Van Gerven (SP) aan de Minister voor Medische Zorg over het bericht «Geen goedkeuring: zorgverzekeraar betaalt noodhospitaal niet» (ingezonden 27 mei 2020).

Antwoord van Minister Van Rijn (Medische Zorg) (ontvangen 4 juni 2020).

Vraag 1 t/m 5

Wat is uw reactie op het artikel «Geen goedkeuring: zorgverzekeraar betaalt noodhospitaal niet»?1

Begrijpt u het besluit van zorgverzekeraar CZ?

Begrijpt u het besluit van Maastricht UMC+ (MUMC+) om het noodhospitaal te bouwen? Was het in de coronacrisis niet logischer om uit voorzorg te handelen om een eventuele piek aan te kunnen?2

Heeft het ziekenhuis volgens u correct gehandeld op basis van de regionale situatie?

Bent u net als het MUMC+ van mening dat het noodhospitaal geen weggegooid geld is (onder andere omdat een deel van het materieel later nog gebruikt kan worden)?

Antwoord 1 t/m 5

Ik heb kennisgenomen van het bericht «zorgverzekeraar betaalt noodhospitaal niet». Ik heb begrip voor het feit dat men in Limburg de verantwoordelijkheid heeft gevoeld zich proactief te willen voorbereiden op scenario’s waarin de capaciteit in de ziekenhuizen ontoereikend zou zijn gebleken. Hoewel ik geen inzicht heb in de aard van de gedane investeringen, kan ik mij hergebruik van materieel voorstellen.

Voor het besluit tot het realiseren van een dergelijke zorgcapaciteit, die bewust en actief leeg en beschikbaar gehouden wordt voor coronapatiënten, en extra gecreëerde zorgcapaciteit voor coronazorg, is aangegeven dat dit op verzoek van het ROAZ/RONAZ en andere daartoe aangewezen organisaties of op grond van afstemming in ROAZ-verband zou moeten gebeuren. Dit is ook zo opgenomen in de beleidsregel die de NZa heeft gemaakt (https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_307025_22/1/0. Dat verzekeraars informatie willen over de gemaakte kosten is ook logisch.

Vraag 6

Wie gaat de rekening van zo’n 4,5 miljoen euro voor de bouw van het noodhospitaal betalen? Bent u van mening dat het MUMC+ voor deze kosten moet opdraaien? Zo nee, welke partij moet volgens u dan de rekening betalen?

Antwoord 6

Ik heb van de betrokkenen begrepen dat er nog geen formeel verzoek tot vergoeding is ingediend. Ik wacht de verdere uitkomsten van deze gesprekken af. Ik ben van mening dat deze discussie niet via de media moet worden gevoerd.

Vraag 7 en 8

Wat is de stand van zaken met betrekking tot het gebouwde noodhospitaal in Rotterdam? Is het waar dat noch het Rijk, noch de zorgverzekeraar willen bijdragen in de kosten aldaar?3

Wat is uw oordeel over laatstgenoemde kwestie? Is ook daar niet uit voorzorg gehandeld in het belang van de volksgezondheid hetgeen een bijdrage van het Rijk en zorgverzekeraars rechtvaardigt? Kunt u uw standpunt toelichten?

Antwoord 7 en 8

In Rotterdam is geen sprake van een noodhospitaal, maar van extra gerealiseerde zorgcapaciteit buiten het ziekenhuis voor zorg aan kwetsbare patiënten uit de thuissituatie, (kleinschalige) instellingen of het ziekenhuis een alternatief te bieden als opname in het ziekenhuis door de patiënt niet (langer) gewenst of mogelijk is, of waar dit medisch niet zinvol wordt geacht. Of voor kwetsbare patiënten waarvoor de zorg in de thuissituatie niet veilig (voor mantelzorger, medebewoner of zorgpersoneel), of niet efficiënt (personeel, persoonlijke beschermingsmiddelen) kan worden georganiseerd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Directeuren Publieke Gezondheid (DPG) op 31 maart onder meer gevraagd om de opgave ten aanzien van deze doelgroep als gevolg van COVID-19 voor de regio in beeld te brengen en te zorgen dat op basis daarvan afspraken worden gemaakt over de in te richten cohorten (capaciteit) en de inzet van het beschikbare personeel. Hij heeft hen gevraagd erop toe te zien dat er – gelet op de opgave – voldoende plekken worden gerealiseerd voor kwetsbare patiënten buiten het ziekenhuis en waar nodig tijdelijke zorglocaties (Coronacentra) voor cohortverpleging in de regio te realiseren en daarbij afspraken te maken met de exploitant en de zorgverzekeraar over de financiering. Op 9 april heb ik afspraken gemaakt over de financiering en het besluitvormingsproces met Zorgverzekeraars Nederland, de NZa, de DPG-en, en ActiZ.

Het inrichten van AHOY betrof een besluit door de voorzitter van de Veiligheidsregio. Ik heb begrip voor dit besluit, zeker gelet op de fase waarin we destijds verkeerden met oplopende aantallen ziekenhuisopnames en zeer zorgwekkende berichtgeving uit o.a. Italië. De noodzakelijke snelheid van besluitvorming toen maakt dat ook hier de zorgverzekeraars nog logisch vragen hebben. Naar ik begrijp is in deze regio het gesprek over de vergoeding van de gemaakte kosten nog nauwelijks gestart; de zorgverzekeraar(s) hebben nog geen formeel verzoek ontvangen tot vergoeding van bepaalde kosten. Ik wacht de uitkomst van deze gesprekken in de regio daarom af.

Vraag 9

Wilt u deze vragen beantwoorden voor het komend plenaire debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus?

Antwoord 9

Ja.


X Noot
1

1Limburg, 23 mei 2020, «Geen goedkeuring: zorgverzekeraar betaalt noodhospitaal niet» (https://www.1limburg.nl/geen-goedkeuring-zorgverzekeraar-betaalt-noodhospitaal-niet).

X Noot
2

1Limburg, 23 mei 2020, «MUMC+ vindt miljoenen noodhospitaal «geen weggegooid geld»» (https://www.1limburg.nl/mumc-vindt-miljoenen-noodhospitaal-geen-weggegooid-geld).

X Noot
3

Binnenlands Bestuur, 23 mei 2020, «Wie gaat de corona-noodziekenhuizen betalen?» (https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/wie-gaat-de-corona-noodziekenhuizen-betalen.13332820.lynkx).

Naar boven