Vragen van het lid Hijink (SP) aan de Ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en voor Medische Zorg over het testbeleid in zorginstellingen (ingezonden 20 april 2020).

Antwoord van Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 22 april 2020).

Vraag 1

Ontvangt u ook berichten dat zorgverleners ondanks milde klachten geen test kunnen krijgen? Hoe rijmt u dat met uw nadrukkelijke boodschap dat álle zorgverleners met milde klachten getest moeten kunnen worden?1

Vraag 2

Kunt u inzicht geven in de rolverdeling als het gaat om het testen op corona? Is een zorgaanbieder, zoals een ziekenhuis of verpleeghuis, als werkgever verantwoordelijk voor het laten testen van werknemers of kan een ziekenhuis daarvoor doorverwijzen naar huisarts en GGD?

Vraag 3

Want vindt u ervan dat sommige zorgaanbieders hun medewerkers niet willen laten testen maar naar huis sturen om uit te zieken? Deelt u de mening dat het voor deze zorgverleners ook voor hun privésituatie van belang is om te weten of ze al dan niet besmet zijn?

Vraag 4

Kan een huisarts nu zelfstandig een test aanvragen bij de GGD of een andere testlocatie als hij dat geïndiceerd acht voor zijn patiënt?

Vraag 5

Welk advies geeft u aan zorgverleners die van de werkgever horen dat ze voor een test naar de GGD moeten terwijl de GGD verwijst naar de werkgever? Hoe zorgt u ervoor dat deze zorgverleners alsnog getest kunnen worden?

Antwoord

De schriftelijk vragen van het lid Hijink (SP) aan Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Minister van Rijn (Medische Zorg) (2020Z07031), zijn beantwoord middels brief <COVID-19 – Update stand van zaken> (Kamerstuk 25 295, nr. 277)


X Noot
1

NOS.nl, 15 april 2020, «Zorginstellingen testen personeel zelf op corona: «GGD te traag»«, https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2330594-zorginstellingen-testen-personeel-zelf-op-corona-ggd-te-traag.html

Naar boven