Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de gevolgen van de maatregelen tegen het coronavirus voor dieren in de veehouderij (ingezonden 24 maart 2020).

Nader antwoord van Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) (ontvangen 24 april 2020). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2019–2020, nr. 2239.

Vraag 9

Heeft u gezien dat varkenshouders de afgelopen dagen meer varkens leverden dan de slachterijen aankunnen en zijn er plannen om deze toevloed door overheidsingrijpen te beperken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn en wijze?1

Antwoord 9

Er was in de derde week van maart sprake van een tijdelijk verhoogd aanbod in verband met de verwachte prijsdaling als gevolg van de ingevoerde coronamaatregelen. Dit is sindsdien gestabiliseerd. Ik zie nu geen reden om in te grijpen.

Vraag 18

Vindt u het verantwoord dat het toezichtsniveau nog verder daalt bij uitval van KDS- en NVWA-medewerkers, met alle risico’s voor voedselveiligheid en dierenwelzijn van dien? Zo ja, waarom? Zo nee, welke maatregelen treft u om dat te voorkomen?

Antwoord 18

Er worden geen concessies gedaan aan het wettelijk niveau van het dagelijkse toezicht dat op slachthuizen nodig is.

Vraag 19

Erkent u dat er onder de huidige omstandigheden fors minder dieren moeten worden geslacht en gaat u er dan ook voor zorgen dat dit daadwerkelijk gebeurt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn onderneemt u welke actie?

Antwoord 19

Als nu fors minder dieren worden geslacht, kan dit leiden tot mogelijke acute dierwelzijnsproblemen op de varkens- en vleeskuikenbedrijven. Dit is niet acceptabel. Mijn ministerie is daarom in overleg met de sectoren over scenario’s en handelingsperspectieven bij een sterke uitval van personeel en het langdurig wegvallen van afzetmarkten om problemen met dierenwelzijn en diergezondheid op veehouderijbedrijven te voorkomen. Hierbij worden ook maatregelen verkend waarmee de productie op vrijwillige basis tijdelijk kan worden beperkt.

Vraag 21

Erkent u dat er onder de huidige omstandigheden fokbeperkingen moeten worden ingesteld om te voorkomen dat stallen overvol zullen raken en gaat u deze dan ook opleggen? Zo nee, erkent u dat u in dat geval welbewust het risico neemt dat er grote dierenwelzijnsproblemen en voedselveiligheidsrisico’s ontstaan? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe wilt u het nemen van dergelijke risico’s verantwoorden?

Antwoord 21

Ook in de huidige omstandigheden moet dierenwelzijn gewaarborgd zijn. Ik heb echter in deze situatie geen wettelijke mogelijkheden om, als crisismaatregel, verplichte productiebeperkende maatregelen op te leggen op basis van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren (GWWD) en de Wet dieren omdat COVID-19 geen besmettelijke dierziekte is. Daarom verkennen de sectoren in overleg met mijn ministerie mogelijke productiebeperkende maatregelen op tijdelijke en vrijwillige basis.

Verder staan mededingingsregels niet toe dat branche- en producentenorganisaties hun leden een bindend advies geven over beperking van de productie. De sector kan bij de Autoriteit Consumenten en Markt (ACM) advies vragen hoe hiermee kan worden omgegaan.

Branche- en producentenorganisaties kunnen wel een advies geven aan hun leden om op vrijwillige basis tijdelijk productiebeperkende maatregelen te nemen, waarbij het aan de individuele ondernemer is of hij dit advies opvolgt. Verder verwijs ik uw Kamer naar mijn antwoord op vraag 19.


X Noot
1

Pig Business, Varkenshouders leveren meer varkens dan slachterijen aankunnen, 20 maart 2020: https://www.pigbusiness.nl/artikel/241738-varkenshouders-leveren-meer-varkens-dan-slachterijen-aankunnen

Naar boven