Vragen van het lid Bisschop (SGP) aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de berichten «Rechter krijgt laatste woord» en «Katwijk: Sloop van barakken bij voormalig vliegveld Valkenburg» (ingezonden 29 januari 2020).

Mededeling van Minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 6 maart 2020).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichten «Rechter krijgt laatste woord» en «Katwijk: Sloop van barakken bij voormalig vliegveld Valkenburg»?1 2

Vraag 2

Klopt het dat tot het barakkencomplex van vliegveld Valkenburg dan wel het gebied waarin deze barakken gelegen zijn ook Rijksmonumenten behoren? Zo ja, kunt u toelichten wat de relatie is tussen de gemeentelijke monumenten en de Rijksmonumenten en in hoeverre door de voorgenomen sloop de ensemblewaarde wordt aangetast?

Vraag 3

Hoe verhoudt de voorgenomen sloop zich tot uw pleidooi om juist meer aandacht te hebben voor de bescherming van oorlogserfgoed? Is de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed betrokken geweest bij de plannen van de gemeente Katwijk, mede gezien de opvatting van deze dienst dat er nog te weinig samenhang is tussen de verschillende delen van de Atlantikwall, waarmee dit ensemble verbonden is?3

Vraag 4

Bent u bereid met de gemeente Katwijk in overleg te reden over een oplossing die recht doet aan de bescherming van oorlogserfgoed?

Mededeling

In mijn brief van 3 maart 2020 over de berichten Rechter krijgt laatste woord en Katwijk: Sloop van barakken bij voormalig vliegveld Valkenburg (2020Z01470), is helaas een vergissing gemaakt. Het betreft het aantal barakken dat als gemeentelijke monument is aangewezen. In de brief van 3 maart wordt gesproken over 30 barakken, dit zijn er 32. Van die 32 zijn veertien barakken afgevoerd van de gemeentelijke monumentenlijst, waarmee de weg vrij is voor sloop. Na sloop blijven nog achttien barakken over waardoor de ensemblewaarde voldoende intact blijft.

Naar boven