Vragen van de leden Özütok en Van de Berge (beiden GroenLinks) aan de Ministers voor Rechtsbescherming en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht «Transgender eist excuses overheid: «Om vrouw te worden, moest ik me laten steriliseren»» (ingezonden 2 maart 2020).

Mededeling van Minister Dekker (Rechtsbescherming), mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (ontvangen 23 maart 2020).

Vraag 1

Bent u bekent met het bericht «Transgender eist excuses overheid: «Om vrouw te worden, moest ik me laten steriliseren»»?1

Vraag 2

Erkent u dat de plicht tot operatie en sterilisatie die tot 2014 gold om op papier een ander geslacht aan te nemen, leed heeft veroorzaakt bij transgender personen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Hoe kijkt u aan tegen de vraag om excuses voor het leed dat is veroorzaakt?

Vraag 4

Kunt u aangeven hoe in andere landen, zoals bijvoorbeeld Zweden, wordt omgegaan met excuses en genoegdoening voor transgenders?

Vraag 5

Bent u bereid om in gesprek te gaan met de aanklagers, vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann en Transgender Netwerk Nederland? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat de schriftelijke vragen van de leden Özütok en Van de Berge (beiden GroenLinks), van uw Kamer aan de Minister voor Rechtsbescherming over het bericht «Transgender eist excuses overheid: «Om vrouw te worden, moest ik me laten steriliseren»» (ingezonden 2 maart 2020) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen.

Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


X Noot
1

Volkskrant, 17 februari 2020, «Transgender eist excuses overheid: «Om vrouw te worden, moest ik me laten steriliseren»»

Naar boven