Vragen van de leden Becker, Yeşilgöz-Zegerius en RudmerHeerema (allen VVD) aan de Ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van Justitie en Veiligheid en voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media over het bericht «Macron gaat buitenlandse imams weren» (ingezonden 21 februari 2020).

Mededeling van Minister Koolmees (van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) (ontvangen 20 maart 2020).

Vraag 1

Kent u het bericht «Macron gaat buitenlandse imams weren»?1

Vraag 2

Bent u het met de stelling eens dat we ook in Nederland alles moeten doen om de radicale invloeden in onze wijken vanuit religieuze hoek, al dan niet gefinancierd met buitenlandse middelen, met man en macht tegen te gaan?

Vraag 3

Is het waar dat er ook in Nederland wijken zijn met een bovengemiddeld risico op radicale beïnvloeding uit religieuze hoek? Zo ja, welke wijken zijn dit en hoe treedt u hiertegen op? Zo nee, bent u bereid hier onderzoek naar te doen?

Vraag 4

Wat kunt u leren van de wijkgerichte aanpak in Frankrijk waardoor daar 152 cafés, 15 gebedshuizen, 12 centra voor cultuur of sport en vier scholen zijn gesloten? Wat was hiervan de juridische basis en kunnen we in Nederland ook vaker tot sluiting overgaan?

Vraag 5

Hoeveel imams komen er jaarlijks vanuit het buitenland naar Nederland, zowel voor langer verblijf als voor kortdurende optredens en uit welke landen specifiek?

Vraag 6

Wat vindt u van het Franse idee dat de islamitische gemeenschap een certificaat moet gaan toekennen aan imams die zich gedragen «volgens de wetten van het land»? Is dat ook mogelijk in Nederland? Kan een dergelijk systeem al dan niet door de overheid worden gefaciliteerd?

Vraag 7

Hoe staat het met de eerdere plannen voor een imamopleiding in Nederland onder overheidstoezicht in plaats van de huidige situatie waarin een organisatie als Milli Görüş een imamopleiding financiert en daarnaast imams uit het buitenland worden ingevlogen?

Vraag 8

Bent u bereid in overleg te treden met uw Franse collega’s, een analyse uit te voeren naar de Franse aanpak en aan de Kamer voor te leggen welke voorstellen ook voor de Nederlandse situatie gebruikt kunnen worden?

Vraag 9

Bent u het met de stelling eens dat ook het toetsen van de inhoud van onderwijsprogramma's in het informele onderwijs waardevol kan zijn om anti-integratieve waarden te weren? Zo ja, wanneer kunt u de Kamer informeren over de verkenning die het kabinet uitvoert naar onder andere salafistische invloeden in het informeel onderwijs en mogelijk toezicht op informeel onderwijs?

Vraag 10

Kunt u onderzoeken welke maatregelen er in Frankrijk genomen worden om te zorgen dat elke docent gewoon Frans spreekt in het klaslokaal? Op welke wijze zouden wij dit vorm kunnen geven in Nederland zonder bijvoorbeeld het tweetalig onderwijs te beperken? Is het vragen van ontheffing bij het ministerie bijvoorbeeld een route die u kunt verkennen?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de beantwoording van de Kamervragen van de leden Becker, Yeşilgöz-Zegerius en Rudmer Heerema (allen VVD) aan de Minister van Justitie en Veiligheid, de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media en mijzelf over het bericht «Macron gaat buitenlandse imams weren» niet binnen de gestelde termijn van drie weken mogelijk is.

De beantwoording vergt nog nadere interdepartementale afstemming.

Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden doen toekomen.


X Noot
1

Algemeen Dagblad, 19 februari 2020

Naar boven