Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de Minister-President over het onjuist informeren van de Kamer over een historische kunstverkoop door het Koninklijk Huis (ingezonden 20 december 2019).

Mededeling van Minister-President Rutte (Algemene Zaken) (ontvangen 14 januari 2020).

Vraag 1

Waarom hebt u de Kamer onjuist geïnformeerd over de verkoop van de unieke historische Atlas Munnicks van Cleeff uit de nalatenschap van prinses Juliana?1

Vraag 2

Waarom hebt u in de Kamer toegezegd dat deze unieke verzameling is verkocht «onder het beding» dat deze «voor langere tijd in Nederland bijeen zou blijven»?

Vraag 3

Is het waar dat de nieuwe eigenaar, mocht hij dat willen, deze historische stukken vrijelijk kan verkopen, ook als deze unieke verzameling daardoor in verschillende delen uiteen zou vallen?

Vraag 4

Is het waar dat deze verzameling niet is aangeboden aan instellingen in Utrecht, waaronder het Utrechts Archief, het Centraal Museum en de universiteitsbibliotheek, zoals dat wel is beloofd?

Vraag 5

Waarom hebt u in de Kamer gesproken over een «beding», terwijl nu blijkt dat het voor de eigenaar slechts een juridisch betekenisloze «morele verplichting» betreft?

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden Belhaj en Sneller (beiden D66), Ellemeet en Özütok (beiden GroenLinks), ingezonden 20 december 2019 (vraagnummer 2019Z26062).

Mededeling

Hierbij bericht ik u dat de schriftelijke vragen van het lid Van Raak (SP) over een historische kunstverkoop door het Koninklijk Huis (ingezonden 20 december 2019, vraagnummer 2019Z26064) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie beschikbaar is.

Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Naar boven