Vragen van het lid Futselaar (SP) aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht dat vanaf 1 januari op de Universiteit Twente alleen Engels wordt gesproken (ingezonden 18 december 2019).

Mededeling van Minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 13 januari 2020).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het artikel «Vanaf 1 januari wordt op de Universiteit Twente alleen Engels gesproken»?1

Vraag 2

Hoe verhoudt de beslissing van de Universiteit Twente (UT) om vanaf 1 januari Engels als voertaal te gebruiken zich met de wet Taal en toegankelijkheid?

Vraag 3

Hoe verhoudt de beslissing van de UT om vanaf 1 januari Engels als voertaal te gebruiken zich met de Algemene wet bestuursrecht, waarin staat dat bestuursorganen en onder hun verantwoordelijkheid werkzame personen de Nederlandse taal gebruiken?

Vraag 4

Vindt u het wenselijk dat de UT vanaf 1 januari Engels als officiële voertaal gaat gebruiken? Welke meerwaarde heeft het Engels als voertaal op de UT?

Vraag 5

Deelt u de mening dat dit een drempel kan opwerpen voor Nederlandstalige studenten? Kunt u dit toelichten?

Mededeling

Op 18 december 2019 hebben de leden Van der Molen, Omtzigt (beiden CDA) en Wiersma (VVD) en ter aanvulling hierop het lid Beertema (PVV), en het lid Futselaar (SP) van uw Kamer schriftelijke vragen gesteld (2019Z25622, 2019Z25625 en 2019Z25628) over het bericht «Vanaf 1 januari wordt op de Universiteit Twente alleen Engels gesproken».

Tot mijn spijt is beantwoording binnen de gestelde termijn niet mogelijk. Ik zal de vragen op korte termijn beantwoorden.


X Noot
1

Tubantia, 12 december 2019, «Vanaf 1 januari wordt op de Universiteit Twente alleen Engels gesproken» (https://www.tubantia.nl/enschede/vanaf-1-januari-wordt-op-de-universiteit-twente-alleen-engels-gesproken~ac380400/)

Naar boven