Vragen van de leden Van den Berg en Palland (beiden CDA) aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat over een werkbezoek in Zeeland inzake een gelijk speelveld voor fruittelers (ingezonden 12 december 2019).

Mededeling van Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) (ontvangen 23 december 2019).

Vraag 1

Zijn afzetcoöperaties, waarin fruittelers samenwerken, volgens u voldoende in staat om tegenwicht te bieden aan inkooporganisaties? Kunt u dit toelichten?

Vraag 2

Kent de markt voor fruittelers volgens u elementen die zorgen voor een ongelijk speelveld? Indien ja, welke? Indien ja, wat doet u hiertegen?

Vraag 3

Heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) al eens onderzoek gedaan naar «aanmerkelijke marktmacht» (AMM) op de markt voor fruittelers? Indien dit niet het geval is, bent u bereid een dergelijk onderzoek te laten uitvoeren? Indien u hier niet toe bereid bent, waarom niet?

Vraag 4

Kunt u aangegeven wat de beoogde inwerkingtreding is van de wijziging van de Mededingingswet en de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen?

Mededeling

Op 12 december 2019 hebben de leden Van den Berg en Palland (beiden CDA) vragen gesteld over het gelijk speelveld voor fruittelers (kenmerk 2019Z25037). Vanwege de voor de beantwoording benodigde afstemming kunnen deze vragen niet binnen de gebruikelijke termijn van drie weken worden beantwoord.

Naar boven