Vragen van de leden Slootweg en Peters (CDA) aan de Ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media over sluiting van jeugdzorginstelling Hoenderloo Groep (ingezonden 9 december 2019).

Mededeling van Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 23 december 2019).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht «Jeugdzorginstelling Hoenderloo Groep dicht na fouten en financiële problemen»?1

Vraag 2

Welke locaties sluiten er nu precies?

Vraag 3

Om hoeveel jongeren gaat het in deze locaties?

Vraag 4

Kloppen de volgende drie redenen dat deze instelling gaat sluiten (i) gebrek aan kwaliteit van de zorg, (ii) de financiële problemen en (iii) de verharde jongeren met een complexe zorgvraag?

Vraag 5

Klopt het dat voor de jongeren een passende oplossing wordt gevonden? In het artikel is sprake van opvang thuis, wat houdt dat precies in?

Vraag 6

Herkent u het beeld dat Pluryn schetst dat jeugdzorginstellingen te weinig geld ontvangen om verharde jongeren met een complexe zorgvraag op een juiste manier te kunnen helpen?

Vraag 7

Wat is het alternatief voor deze verharde jongeren met een complexe zorgvraag wanneer ze niet geholpen kunnen worden door Pluryn?

Vraag 8

Voldoen de jongeren die behandelt worden door de Hoenderloo Groep aan de kenmerken die u in uw brief van 7 november 2019 rekent tot de groep waaraan hulp op bovenregionaal en regionaal niveau moet worden geboden?2

Vraag 9

Zou de nieuwe financieringsstructuur zoals u die ontvouwt in de brief van 7 november 2019 voorkomen hebben dat de Hoenderloo Groep in financiële problemen zou zijn gekomen?

Vraag 10

Op welke wijze wordt het personeel naar nieuw werk geholpen?

Vraag 11

Herinnert u zich nog de antwoorden op vragen van ons over een weeffout in de financiering van het passend onderwijs van 6 juni 2018 en de vervolgvragen van 5 maart 2019?3 4

Vraag 12

Heeft de sluiting van de Jeugdzorginstelling Hoederloo Groep, en dan met name de sluiting van de locatie in Deelen, nu gevolgen voor de financiering van het passend onderwijs voor het samenwerkingsverband VSO Gelderse Vallei?

Vraag 13

Betekent het overigens dat door de huidige weeffout in de financiering van het passend onderwijs rondom Deelen dit nog op de begroting blijft drukken op de begroting van het samenwerkingsverband VSO Gelderse Vallei?

Vraag 14

Klopt het dat dit samenwerkingsverband de schoolloopbaan van de zittende en uitgestroomde leerlingen van Deelen moet blijven bekostigen ook als Deelen dicht gaat?

Vraag 15

Betekent de sluiting van Deelen dat u niet langer naar een financiële compensatie gaat zoeken voor het samenwerkingsverband VSO Gelderse Vallei omdat het een aflopende zaak is of voelt u zich hier nog voor verantwoordelijk?

Mededeling

De vragen van:

de Kamerleden Slootweg (CDA) en Peters (CDA) over sluiting van jeugdzorginstelling Hoenderloo Groep (2019Z24527) en (2019Z25020);

kunnen tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord.

De reden van het uitstel is dat voor de beantwoording nadere informatie nodig is van partijen.


X Noot
2

Brief van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Minister voor Rechtsbescherming, «Naar een betere organisatie van jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering» 7 november 2019, kamerstuk 31 839, nr. 699

X Noot
3

Vragen van de leden Rog en Slootweg (beiden CDA) aan de Minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over een weeffout in de wet aangaande de financiering van het passend onderwijs (ingezonden 6 juni 2018). Tweede Kamer, Vergaderjaar 2017–2018, Aanhangsel van de Handelingen nr. 2816 herdruk.

X Noot
4

Vragen van de leden Rog en Slootweg (beiden CDA) aan de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media over een weeffout in de wet op financiering van het Passend onderwijs (ingezonden 5 maart 2019). Tweede Kamer, Vergaderjaar 2018–2019, Aanhangsel van de Handelingen nr. 3064.

Naar boven