Vragen van het lid Kerstens (PvdA) aan de Minister van Defensie over tekortschietend onderzoek naar ongewenst gedrag (ingezonden 15 oktober 2018).

Antwoord van Staatssecretaris Visser (Defensie) (ontvangen 12 november 2018).

Vraag 1

Kent u het bericht «Onderzoek van defensie naar ongewenst gedrag schiet tekort»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2, 3, 4

Welke maatregelen gaat u nemen naar aanleiding van de conclusies van de commissie-Giebels?

Bent u bereid te overwegen, al dan niet gedurende een overgangsperiode, een extern meldpunt op te zetten, nu is gebleken dat een cultuurverandering binnen Defensie meer vergt dan de tot nu toe getroffen verbetermaatregelen? Zo nee, waarom niet?

Wat zijn de voordelen van een intern meldpunt ten opzichte van een extern meldpunt, nu is gebleken dat een extern meldpunt vooralsnog beter werkt?

Antwoord 2, 3, 4

In de Kamerbrief (Kamerstuk 35 000 X nr. 13) van 15 oktober 2018 ben ik ingegaan op de aanbeveling van de commissie voor het inrichten van één centraal en onafhankelijk meldpunt. Dit onafhankelijke centrale meldpunt zal worden belegd bij de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) en is begin volgend jaar operationeel. In het verlengde hiervan neemt Defensie aanvullende maatregelen om de meldstructuur te vereenvoudigen en een cultuur van transparantie en openheid binnen de organisatie te bevorderen. Daarnaast heb ik u in dezelfde brief gemeld dat ik voor het einde van 2018 met een uitgebreide beleidsreactie kom op het eindrapport van de commissie-Giebels.2

Vraag 6, 7

Wat gaat u doen om de medewerkers van Defensie te overtuigen van de verbeterde werkwijze?

Vindt u ook dat Defensie zich extra moet inzetten om het vertrouwen van haar medewerkers terug te winnen dan wel te vergroten?

Antwoord 6, 7

In de Kamerbrief (Kamerstuk 35 000 X, nr. 13) van 15 oktober 2018 ben ik ingegaan op de concrete plannen om de sociale veiligheid binnen Defensie te verbeteren. De verdere uitwerking hiervan ontvangt u later dit jaar.

Vraag 8

Ziet u in het kader daarvan de betekenis van een goede cao en bent u bereid een (sterk) verbeterd bod te doen, teneinde te komen tot een cao-akkoord waarin de medewerkers de waardering die zij verdienen ook in hun portemonnee terugzien?

Antwoord 8

Er was geen sprake van een bod vanuit de werkgever, maar van een onderhandelingsresultaat dat is bereikt na overleg tussen de werkgever en de vertegenwoordigers van de werknemers, zoals vastgelegd in het besluit georganiseerd overleg. De werknemers zijn vertegenwoordigd door de vakcentrales die het onderhandelingsresultaat hebben onderschreven. Het defensiepersoneel heeft recht op goede arbeidsvoorwaarden en een goede pensioenregeling voor militairen. Ik heb u over de uitkomst van de ledenraadplegingen geïnformeerd in mijn Kamerbrief (Kamerstuk 35 000 X, nr. 7) van 5 oktober 2018.

Naar boven