Vragen van de leden Lodders en Hermans (beiden VVD) aan de Staatssecretaris van Financiën en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de monitoring van de afschaffing van de BPM-teruggaveregeling op het doelgroepenvervoer (ingezonden 1 mei 2019).

Mededeling van Staatssecretaris Snel (Financiën) (ontvangen 4 juni 2019).

Vraag 1

Herinnert u zich dat de Kamer tijdens de behandeling van het Belastingplan 2019 heeft gevraagd de effecten van het afschaffen van de BPM-teruggaveregeling op het zorg- en doelgroepenvervoer en de aanschaf van nieuwe (nulemissie-)taxibusjes voor het doelgroepenvervoer te monitoren? Kunt u aangeven welke stappen/gesprekken er in het afgelopen half jaar zijn gezet/gevoerd in het kader van deze monitor? Welke inzichten heeft de monitor tot nu toe opgeleverd?

Vraag 2

Kunt u zich herinneren dat u bij de behandeling van het Belastingplan 2019 in de Eerste Kamer heeft aangegeven: «Het gaat hier om taxibedrijven en niet om het vervoer van en naar het ziekenhuis. Alleen voor het ziekenhuis blijft gewoon vrijgesteld»?1 Kunt u aangeven op welke manier u dit onderscheid heeft geregeld of gaat regelen?

Vraag 3

Kunt u aangeven wat het aanbod is van nulemissievoertuigen voor het zorg- en doelgroepenvervoer? Kunt u tegelijkertijd aangeven welke bereikbaarheidsrange deze voertuigen hebben?

Vraag 4

Bent u bekend met de situatie dat, door het beschikbaar maken van een elektrisch rijdende bus voor rolstoelgebruikers, het totaalgewicht van de bus boven de 3.500 kg komt (door de lift en stellage om de rolstoel vast te zetten en door de benodigde accu’s) en de chauffeurs daarmee een ander rijbewijs nodig hebben om deze bus te mogen besturen? Heeft u met deze situatie en met de extra kosten rekening gehouden bij de implementatie van het voorstel? Zo ja, op welke manier? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Kunt u toelichten waarom de vergroeningsopgave ontbreekt in de onlangs door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gepresenteerde vernieuwingsagenda voor doelgroepenvervoer en openbaar vervoer «Iedereen Onderweg»2? Hoe wordt ervoor gezorgd dat de vergroeningsopgave onderdeel wordt van de uitvoering van de agenda?

Mededeling

Op 1 mei 2019 zijn door de leden Lodders en Hermans schriftelijke vragen (kenmerk 2019Z08938) gesteld aan de Staatssecretaris van Financiën en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de monitoring van de afschaffing BPM-teruggaaf voor taxi’s en openbaar vervoer. Deze vragen overlappen grotendeels met de motie van het lid Van Weyenberg van 15 november 2018 over het monitoren van het aanbod van zeer zuinige en emissievrije voertuigen voor doelgroepenvervoer.3 Momenteel vindt hierover nadere afstemming plaats met de relevante partijen zoals het Ministerie van VWS, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat en het Gemeentelijk Netwerk voor Mobiliteit en Infrastructuur (GNMI). Derhalve kunnen deze vragen op dit moment nog niet worden beantwoord.

Het kabinet streeft ernaar uw Kamer voor het zomerreces per brief te informeren over de uitvoering van de motie Van Weyenberg.


X Noot
1

Eerste Kamer der Staten-Generaal, Handeling 2018–2019, nr. 11 item 14

X Noot
2

Kamerstuk 24 170, nr. 191

X Noot
3

Kamerstukken II 2018/19, 35 029, nr. 29.

Naar boven