Vragen van het lid Koerhuis (VVD) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht «Domper voor wethouder Kurvers: corporaties zien niets in plan voor duurdere huurhuizen» (ingezonden 16 april 2019).

Mededeling van Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 7 mei 2019).

Vraag 1

Kent u het bericht «Domper voor wethouder Kurvers: corporaties zien niets in plan voor duurdere huurhuizen»?1

Vraag 2

Deelt u de mening dat er geen sprake is van een «domper» voor wethouder Kurvers, maar juist voor Rotterdam-Zuid?

Vraag 3

Hoe kijkt u aan tegen de Rotterdamse plannen voor meer middenhuurwoningen? Deelt u de mening dat Rotterdam hiermee een goede weg in slaat?

Vraag 4

Is het waar dat binnen de ruimte van het «passend toewijzen» corporaties 20% van woningen in DAEB (Diensten van algemeen economisch belang)-takken aan middeninkomens kunnen toewijzen? Is het waar dat corporaties in zowel DAEB- als niet-DAEB-takken niet-passende particuliere sociale huurwoningen kunnen opkopen om te slopen en in de plaats daarvan nieuwe middenhuurwoningen te bouwen?

Vraag 5

Bent u bereid om de Autoriteit woningcorporaties te vragen om Rotterdam te ondersteunen en om duidelijk te maken wat corporaties kunnen doen voor middeninkomens?

Vraag 6

Deelt u de mening dat de lokale politiek en niet corporaties gaan over lokaal woonbeleid?

Vraag 7

Welke instrumenten hebben gemeenten om prestatieafspraken met corporaties af te dwingen? Bent u bereid om gemeenten extra instrumenten te geven?

Mededeling

Door het lid Koerhuis (VVD) zijn vragen gesteld over het bericht «domper voor wethouder Kurvers: corporaties zien niets in duurdere huurwoningen» (zoals ingezonden op 16 april 2019 met kenmerk 2019Z07799).

De vragen houden verband met het geschil dat voorligt tussen de gemeente Rotterdam, Stichting Woonbron en Stichting Concernparticipatieraad Woonbron, zoals ontvangen op 28 januari 2019. Ik verwacht binnen enkele weken, na ommekomst van het advies van de Adviescommissie geschilbeslechting prestatieafspraken Woningwet, een bindende uitspraak te kunnen doen in dit geschil. Ik zal daarna ook zo spoedig mogelijk de antwoorden op de vragen van het lid Koerhuis naar uw Kamer zenden.

Naar boven