Vragen van het lid Schonis (D66) aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat over het bericht «Provinciaal ontgasverbod is een wassen neus». (Ingezonden 26 februari 2019).

Mededeling van Minister Van Nieuwenhuizen Wijbenga (Infrastructuur en Waterstaat) (ontvangen 20 maart 2019).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichten «Tankers lozen elke dag illegaal kankerverwekkend gas vanaf de Waal»1 en «Provinciaal ontgasverbod is een wassen neus»?2

Vraag 2

Kent u de verontrustende feiten die in deze artikelen worden geschetst en hoe beoordeelt u deze? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 3

Deelt u de mening dat nu het Europees Verdrag inzake het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN-verdrag) per 1 januari 2019 binnenvaartschepen verbiedt om te ontgassen rondom sluizen en dichtbevolkte gebieden er ook door het Rijk anticiperend opgetreden moet worden op het ontgassen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4

Deelt u de mening dat het lozen van kankerverwekkend gas van schepen zo snel mogelijk gestopt moet worden in Nederland en dat anticiperend handhaven noodzakelijk is? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Welke bevoegdheden en middelen heeft u om een eind te maken aan deze gevaarlijke praktijken en welke bent u bereid in te zetten?

Vraag 6

Kunt u toelichten welke stappen u samen met Rijkswaterstaat gaat nemen om provincies te ondersteunen in hun provinciale ontgasverboden, het ADN-verdrag kracht bij te zetten en zo snel mogelijk te komen tot gezamenlijke handhaving om deze illegale lozingen te stoppen?

Mededeling

De leden Dijkstra (VVD) en Schonis (D66) hebben respectievelijk vragen gesteld over het bericht VVD wil lozen van giftige resten in de Rotterdamse haven aanpakken (ingezonden 22 februari) en over het bericht «Provinciaal verbod is een wassen neus» (ingezonden 26 februari).

Helaas kunnen deze vragen niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord, omdat het verzamelen van de gevraagd informatie meer tijd kost. U ontvangt de informatie zo spoedig mogelijk.


X Noot
1

De Gelderlander, «Tankers lozen elke dag illegaal kankerverwekkend gas vanaf de Waal, 23 oktober 2018 (https://www.gelderlander.nl/home/tankers-lozen-elke-dag-illegaal-kankerverwekkend-gas-vanaf-de-waal~a7ebac6e/)

X Noot
2

De Gelderlander, «Provinciaal ontgasverbod is een wassen neus», 23 februari 2019 (https://www.gelderlander.nl/home/provinciaal-ontgasverbod-is-een-wassen-neus~a297074b/)

Naar boven