Vragen van de leden Moorlag en Nijboer (beiden PvdA) aan de Ministers van Financiën en van Economische Zaken en Klimaat over energiecoöperaties (ingezonden 13 september 2018).

Mededeling van Minister Hoekstra (Minister van Financiën) (ontvangen 8 oktober 2018).

Vraag 1

Bent u bekend met energiecoöperaties, organisaties waar burgers lid van kunnen worden door certificaten aan te kopen waarmee gezamenlijk zonnepanelen worden verkocht, en waarvan de winst uit de stroomopwekking onder de leden wordt verdeeld?

Vraag 2

Wat zijn de regels met betrekking tot de Wet op het financieel toezicht (Wft) voor dit soort kleinschalige energiecoöperaties? Maakt het daarbij uit hoeveel leden de coöperatie heeft, hoeveel kapitaal erbij betrokken is en of (en zo ja, onder welke omstandigheden) de certificaten verhandeld kunnen worden?

Vraag 3

Is er sprake van een vergunningsplicht voor energiecoöperaties? Zo ja, onder welke omstandigheden verleent de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een dergelijke vergunning?

Vraag 4

Deelt u de mening dat het niet het doel is van de Wft om kleinschalige energiecoöperaties op te zadelen met onredelijke bureaucratische vereisten? Bent u bereid om na te denken over een aangepast regime, zodat gezamenlijke initiatieven van bewoners om duurzaam energie op te wekken niet al vroeg in de kiem worden gesmoord?

Mededeling

Op 13 september jl. zijn Kamervragen gesteld door de leden Moorlag en Nijboer (beiden PvdA) aan de ministers van Financiën en van Economische Zaken en Klimaat (2018Z15965). Ik informeer u dat het in verband met de benodigde afstemming niet haalbaar is de vragen binnen de gestelde termijn te beantwoorden.

Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Naar boven