Vragen van het lid Sienot (D66) aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat over het artikel «Nederland onderaan EU-lijst duurzame energie» (ingezonden 13 februari 2019).

Mededeling van Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) (ontvangen 14 maart 2019).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Nederland onderaan EU-lijst duurzame energie»?1

Vraag 2

Welke acties onderneemt u om het doel waaraan Nederland zich gecommitteerd heeft in het Energieakkoord aan een doelstelling van 14% hernieuwbare energie in 2020 te bereiken?

Vraag 3

Hoe staat u, gezien het gegeven dat uit de elektriciteitssector verschillende voorstellen zijn gekomen om te versnellen met duurzame energieopwekking in Nederland, tegenover verdere benutting van het huidige SDE+ budget middels een aanvullende subsidie voor zonnepanelen bij sanering van asbestdaken?

Vraag 4

Hoe staat u gelet op het bovenstaande tegenover het bij woningcorporaties en Verenigingen van Eigenaren tijdelijk extra stimuleren van collectieve zonnepanelen?

Vraag 5

Hoe staat u gelet op het bovenstaande tegenover het creëren van de mogelijkheid binnen de SDE+-regeling voor een extra financiële stimulans van zonnepanelen met meer dan gemiddelde opbrengsten?

Vraag 6

Welke maatregelen neemt u om de beperkte netcapaciteit, waardoor meerdere zonne-energieprojecten in onder andere Drenthe geen groene stroom kunnen leveren, te verhelpen?

Vraag 7

Overweegt u om te investeren in buitenlandse energieprojecten (door middel van het Joint Project Mechanism) om de doelstelling te behalen?

Vraag 8

Overweegt u een aantal maatregelen van de Sectortafel Elektriciteit, zoals geformuleerd in het Klimaatakkoord, vervroegd in te voeren en dus te versnellen?

Mededeling

Op 13 februari jl. werden vragen gesteld door het lid Sienot van de fractie van D66, kenmerk 2019Z02798, aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat over het bericht van de NOS van 12 februari jl. onder de titel «Nederland onderaan EU-lijst duurzame energie». Het is mij helaas niet gelukt om deze vragen binnen de gestelde termijn te beantwoorden. Ik streef ernaar de vragen alsnog zo spoedig mogelijk te beantwoorden, uiterlijk op 25 maart aanstaande.


X Noot
1

NOS.nl, 12 februari 2019

Naar boven