Vragen van de leden Van Brenk en Geleijnse (beiden 50PLUS) aan de Ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Economische Zaken en Klimaat over het artikel «Schadelijke lekkage dreigt bij duurzame aardwarmte» (ingezonden 23 januari 2019).

Mededeling van Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) (ontvangen 30 januari 2019)

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Schadelijke lekkage dreigt bij duurzame aardwarmte»?1

Vraag 2

Hoe oordeelt u over het bericht dat er vele plannen klaarliggen voor geothermie, maar dat de huidige methoden nog veel kinderziekten kennen?

Vraag 3

Hoe oordeelt u over het bericht dat momenteel bij alle boorinstallaties, die nu in Nederland in werking zijn, lekkages dreigen?

Vraag 4

Hoe oordeelt u over het bericht dat tot dusver drie installaties daadwerkelijk stil gelegd moesten worden vanwege lekkages?

Vraag 5

Bij hoeveel van de overige installaties is deze dreiging reëel?

Vraag 6

Heeft u in beeld hoe zwaar de vervuiling (het gaat om vuile, licht radioactieve bodemstoffen) is? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 7

Hoe gevaarlijk zijn de antilekchemicaliën, die ook wel worden gebruikt, voor de bodem?

Vraag 8

Welke invloed hebben deze lekkages op de kwaliteit van het grondwater?

Vraag 9

Wanneer komen de door het Staatstoezicht op de Mijnen aangekondigde extra eisen voor boorbedrijven beschikbaar?

Vraag 10

Kunnen boringen naar aardwarmte leiden tot extra aardbevingen?

Vraag 11

Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor het debat over het Klimaatakkoord?

Mededeling

Op 23 januari jl. hebben de leden Van Brenk en Geleijnse (beiden 50PLUS) vragen gesteld over het artikel «Schadelijke lekkage dreigt bij duurzame aardwarmte». Vanwege voor de beantwoording benodigde interdepartementale afstemming en afstemming met de inspecteur-generaal der mijnen kunnen deze vragen niet voor het debat over het klimaatakkoord op 30 januari 2019 worden beantwoord.


X Noot
1

Trouw, 21 januari 2019, Schadelijke lekkage dreigt bij duurzame aardwarmte (https://www.trouw.nl/groen/schadelijke-lekkage-dreigt-bij-alle-duurzame-aardwarmteprojecten-in-nederland~ae4e45e9/)

Naar boven