Vragen van het lid Sienot (D66) aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat over het bericht «Plannen voor zonne-energie smelten als sneeuw voor de zon omdat het net volstroomt» (ingezonden 8 januari 2019).

Mededeling van Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) (ontvangen 23 januari 2019).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Plannen voor zonne-energie smelten als sneeuw voor de zon omdat het net volstroomt»?1

Vraag 2

Deelt u de mening dat vertraging bij het verzwaren van het elektriciteitsnet de noodzakelijke ontwikkeling en groei van duurzame energie-opwekking belemmeren? Kunt u dit antwoord toelichten?

Vraag 3

Wat zijn de gevolgen voor energieprojecten die een aanvraag hebben gedaan binnen de SDE+ subsidie in 2018 indien het elektriciteitsnet niet op korte termijn verzwaard wordt?

Vraag 4

Welke inzet pleegt u om te voorkomen dat investeringen in zonne-energie niet door beperkingen van het elektriciteitsnet worden belemmerd?

Vraag 5

Bent u bereid een plan op te stellen zodat elektriciteitsnetten voorbereid zijn op verwachte uitbreiding van hernieuwbare energie? Kunt u dit antwoord toelichten?

Mededeling

Op 8 januari heb ik van het lid Sienot (D66) vragen gekregen over het bericht «Plannen voor zonne-energie smelten als sneeuw voor de zon omdat het net volstroomt» (kenmerk 2019Z00123), op 10 januari van het lid Moorlag (PvdA) over de berichten «Waarschuwing: geen nieuwe zonneparken, het net kan het niet aan» en «Groot probleem: voetbalclub wil zonnepanelen maar krijgt deksel op neus» (kenmerk 2019Z00193), op 16 januari van het lid Moorlag (PvdA) aan over het tekort aan aansluitcapaciteit voor duurzame energie-initiatieven (kenmerk 2019Z00511), op 16 januari van het lid Van der Lee (GroenLinks) over het artikel «Tekort aan stroomkabels voor grote hoeveelheid zonne-energie» (kenmerk 2019Z00512) en op 18 januari van de leden Agnes Mulder en Geurts over gevolgen van het gebrek aan netcapaciteit voor duurzame energieprojecten in Drenthe, Groningen en Overijssel (kenmerk 2019Z00765).

Ik kan deze sets vragen niet binnen de gestelde termijn beantwoorden, omdat nadere afstemming nodig is. Ik zal u de beantwoording doen toekomen voor het op 13 februari geplande Algemeen Overleg Klimaat en Energie.

Naar boven