Vragen van de leden Gijs vanDijk en Kuiken (beiden PvdA) aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en de Minister van Justitie en Veiligheid over grensoverschrijdende oefening in verband met een kernongeval (ingezonden 13 december 2018).

Mededeling van staatsecretaris Van Veldhoven-van der Meer (Infrastructuur en Waterstaat) (ontvangen 21 december 2018).

Vraag 1

Kent u het bericht «PvdA: Duitse en Nederlandse hulpdiensten moeten samen oefenen voor kernongeval»?1

Vraag 2

Deelt u de mening dat de brand bij de kerncentrale en de informatievoorziening daarover aantoont dat grensoverschrijdende oefening van hulpdiensten en andere betrokken instanties hard nodig is? Zo ja, hoe gaat u ervoor zorgen dat dit voortaan wel gebeurt? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Begrijpt u dat er naar aanleiding van die brand onrust ontstond bij bewoners in het grensgebied met Duitsland? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4

Was er naar uw mening sprake van een adequate informatievoorziening aan de inwoners en autoriteiten in Overijssel? Zo ja, waar blijkt dat uit? Zo nee, waarom niet en wat gaat u doen om dit in de toekomst te verbeteren?

Vraag 5

Hoe verhoudt het feit dat er blijkbaar geen grensoverschrijdende oefeningen worden gehouden zich tot de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) «Samenwerken aan nucleaire veiligheid» over samenwerking inzake kerncentrales in grensgebieden met Duitsland en België?2 Hoe gaat u ervoor zorgen dat er, conform een van de aanbevelingen van de OVV, gezamenlijke oefeningen gaan plaatsvinden?

Vraag 6

Gaan de crisisplannen in grensregio’s in de buurt van kerncentrales op dit moment voldoende in op grensoverschrijdende aspecten? Zo ja, waar blijkt dat uit? Zo nee, wat gaat u doen om dit te verbeteren?

Mededeling

Op 12 en 13 december 2018 ontving ik Kamervragen van het lid Kröger (GroenLinks), de leden Van der Molen, Von Martels en Omtzigt (allen CDA) en van de leden Gijs van Dijk en Kuiken (beiden PvdA) over de brand in Lingen (DE) van 6 december 2018. Ook heb ik uw Kamer tijdens het VAO Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming d.d. 13 december 2018 toegezegd een brief te sturen over de brand in Lingen inclusief een tijdlijn. Mede vanwege de benodigde in- en externe afstemming lukt het niet uw Kamer binnen de daartoe gestelde beantwoordingstermijn van deze stukken te voorzien.

Ik zal u naar verwachting medio januari 2019 de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.

Naar boven