Vragen van de leden Bouali (D66), Voortman (GroenLinks) en Voordewind (ChristenUnie) aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht «Strengere regels inburgering: geslaagde migranten moeten opnieuw toets afleggen» (ingezonden 8 september 2017).

Mededeling van Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) (ontvangen 29 september 2017).

Vraag 1

Hoe beoordeelt u het bericht «Strengere regels inburgering: geslaagde migranten moeten opnieuw toets afleggen»?1

Vraag 2

Klopt het dat migranten die al via een staatsexamen waren ingeburgerd, van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ineens alsnog extra toetsen moeten maken over Nederlandse gebruiken om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd? Zo ja, waar is dit vastgelegd?

Vraag 3

Kunt u in het licht van de «ondeelbare overheid» verklaren hoe het kan dat een migrant die vóór 2015 inburgeringsplichtig werd en zijn staatsexamen heeft gehaald volgens de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) niet de toetsen Kennis van de Nederlandse Maatschappij en Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt hoeft te maken, maar volgens de IND wel?

Vraag 4

Kunt u reflecteren op de stelling dat migranten die ervoor kiezen het moeilijkere staatsexamen te doen beloond moeten worden in plaats van te straffen met extra toetsen?

Vraag 5

Hoe beoordeelt u dit bericht in het licht van de opmerking van de Algemene Rekenkamer dat al steeds minder migranten kiezen voor het staatsexamen? Op welke manier wilt u nieuwkomers gaan prikkelen vaker voor dit staatsexamen te kiezen?2

Vraag 6

Bent u bereid om de onnodige extra toets voor migranten die al via een staatsexamen waren ingeburgerd, te schrappen?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de beantwoording van de Kamervragen van de leden Bouali (D66), Voortman (Groenlinks) en Voordewind (ChristenUnie) over het bericht «Strengere regels inburgering: geslaagde migranten moeten opnieuw toets afleggen» vanwege de benodigde interdepartementale afstemming niet binnen de gestelde termijn van drie weken mogelijk is.


X Noot
2

Rapport Inburgering, Eerste resultaten van de Wet inburgering 2013, Algemene Rekenkamer, 24 januari 2017

Naar boven