Vragen van het lid Helder (PVV) aan de Minister van Justitie en Veiligheid over het bericht «Moordzaken gedwongen in de ijskast» (ingezonden 31 oktober 2017).

Antwoord van Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) (ontvangen 13 december 2017). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2017–2018, nr. 494.

Vraag 1

Kent u het bericht «Moordzaken gedwongen in de ijskast»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2, 4, 5 en 6

Klopt het dat de politie door gebrek aan capaciteit het onderzoek naar vier ernstige misdrijven noodgedwongen heeft moeten staken? Zo ja, wat gaat u doen om er voor te zorgen dat die situatie zo snel mogelijk tot het verleden behoort en de slachtoffers en/of nabestaanden recht wordt gedaan?

Wat is/zijn de achterliggende reden/redenen van het gebrek aan capaciteit? Is dat «slechts» het bezuinigen op de politieorganisatie of spelen er ook andere oorzaken?

Is er al zicht op de termijn waarbinnen een of meer van de stopgezette onderzoeken weer kan worden hervat? Zo ja, kunt u aangeven binnen welke termijn?

Betekent het stopzetten van de onderzoeken ook dat nieuwe tips in de betreffende zaken niet worden opgepakt?

Antwoord 2, 4, 5 en 6

Er is niet bezuinigd op de operationele capaciteit van de politie. In algemene zin geldt dat het inzetten van beschikbare (opsporings)capaciteit bij de politie om keuzes vraagt. In deze specifieke situatie hebben politie en OM,

gelet op het aantal ernstige delicten in de eenheid Limburg, gekozen om het tactisch onderzoek in vier van de negentien zaken tijdelijk stil te leggen zodat deze capaciteit kon worden vrijgemaakt voor andere zware zaken. Dit betekent niet dat het onderzoek in het geheel stil komt te liggen.

In afwachting van onder meer forensische sporenonderzoeken is de tactische recherche op andere onderzoeken ingezet. Mede op basis van de resultaten wordt besloten hoe en wanneer het verdere onderzoek wordt uitgevoerd. Dit geldt ook indien er een «gouden tip» binnenkomt.

Vraag 3

Deelt u de mening dat het (voorlopig) noodgedwongen moeten stopzetten van onderzoeken het vertrouwen in de rechtsstaat ondermijnt? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 3

Nee, het is een regulier onderdeel van het werk van openbaar ministerie en politie dat er keuzes gemaakt moeten worden ten aanzien van de inzet van politiecapaciteit. Dit laat onverlet dat politie, OM en ik zich realiseren dat de keuzes om politiecapaciteit (tijdelijk) te onttrekken aan bepaalde onderzoeken impact heeft op onder andere slachtoffers. Een goede slachtofferzorg door OM en politie, waaronder een goede terugkoppeling van de ontwikkelingen, is dan ook van groot belang.

Vraag 7

Bent u bereid om deze vragen te beantwoorden voorafgaande aan de behandeling van de begroting van het Ministerie van Justitie en Veiligheid?

Antwoord 7

Helaas is dit niet mogelijk gebleken.

Naar boven