Vragen van de leden Hijink (SP) en Kuik (CDA) aan de Minister van Economische Zaken over het bericht dat Groninger winkeliers duizenden euro’s aan boetes krijgen (ingezonden 23 oktober 2017).

Mededeling van Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) (ontvangen 14 november 2017).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Gronings conflict over koopzondag loopt uit de hand»?1

Vraag 2

Acht u het wenselijk dat zowel ondernemers met een eigen pand als ondernemers die huren, worden verplicht op koopzondag open te gaan en anders worden beboet?

Vraag 3

Hoe vaak komt het in Nederland voor dat ondernemers verplicht worden om open te zijn op koopzondag? Hoe vaak worden in Nederland geldboetes uitgedeeld als gevolg van het niet openen van een winkel op koopzondag?

Vraag 4

Ziet u met ons dat de openstelling zeven dagen in de week voor een kleine winkelier in moeilijker is dan voor grotere winkels?

Vraag 5

Welke gevolgen heeft verplichte openstelling voor kleine winkeliers en hun medewerkers? Deelt u de mening dat de druk op arbeidsvoorwaarden met deze verplichtingen ernstig oplopen?

Vraag 6

Is er sprake van een wurgcontract als een winkelier boetes van 500 euro per keer krijgt? Zo nee, waarom vindt u dat niet? Zo ja, wat wilt u hier aan doen?

Mededeling

Hierbij meld ik u dat de beantwoording van de vragen van de leden Hijink (SP) en Kuik (CDA) gesteld aan de Minister van Economische Zaken over het bericht dat Groninger winkeliers duizenden euro’s aan boetes krijgen (kenmerk 2017Z14030) niet binnen de gebruikelijke termijn naar uw Kamer kan worden verzonden.

De reden hiervoor is dat tijdens het debat over de regeringsverklaring er een toezegging is gedaan uw Kamer voor de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat uw Kamer een brief te sturen over het tegengaan van gedwongen winkelopenstelling. Gezien de samenhang tussen deze brief en de gestelde Kamervragen, zal ik uw Kamer deze stukken gelijktijdig doen toekomen. De beantwoording zal op zo kort mogelijke termijn alsnog aan uw Kamer toegezonden worden.

Naar boven