Vragen van het lid Karabulut (SP) aan de Staatssecretaris van Defensie over ongelukken met de SM-2 raket op Duitse en Amerikaanse oorlogsbodems (ingezonden 13 juli 2018).

Mededeling van Staatssecretaris Visser (Defensie) (ontvangen 26 juli 2018).

Vraag 1

Is het juist dat op 21 juni jl. een ongeluk heeft plaatsgehad op het Duitse fregat Sachsen, waarbij een SM-2 raket is geëxplodeerd op of bij het schip?1 Wat was de precieze schade op de Sachsen en wat zijn de kosten voor het herstel van het schip?

Vraag 2

Is het tevens juist dat op 18 juni 2015 een soortgelijk ongeluk heeft plaatsgehad met een SM-2 raket op de Amerikaanse destroyer The Sullivans?

Vraag 3

Is duidelijk wat de oorzaak was van beide ongelukken? Waren er verschillen in de oorzaak van de beide ongelukken? Zo ja, wat waren die verschillen?

Vraag 4

Zijn er nog meer incidenten of ongelukken voorgevallen met de SM-2 raket in de afgelopen vijf jaar? Zo ja, kunt u daarvan een overzicht geven?

Vraag 5

Is het juist dat het in beide gevallen om de SM-2 Block IIIA gaat en dat dit type ook op Nederlandse LC-fregatten wordt gebruikt?2 Zo nee, wat is het verschil?

Vraag 6

Heeft u over deze ongelukken contact gehad met de fabrikant van de raket? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen treft de fabrikant in het licht van deze ongelukken?

Vraag 7

Bent u van mening dat de SM-2 raket betrouwbaar is om op Nederlandse LC-fregatten mee te voeren, er mee te oefenen en als voorbereiding op een gewapend treffen te hebben? Zo ja, waarom? Zo nee, welke maatregelen heeft u getroffen?

Mededeling

Op 19 juli is mij verzocht te antwoorden op vragen van het lid Karabulut (SP) over ongelukken met de SM-2 raket op Duitse en Amerikaanse oorlogsbodems (ingezonden 13 juli 2018 met kenmerk 2018Z14051).

Voor de beantwoording van de vragen hebben wij contact gezocht met onze Duitse en Amerikaanse partners. Een reactie van hun kant zal enige tijd vergen, waardoor ik de vragen niet binnen de gestelde termijn van drie weken kan beantwoorden. Ik verwacht de antwoorden uiterlijk eind augustus 2018 te kunnen versturen.


X Noot
1

VIDEO: Missile Explodes During German Frigate Training Exercise; Incident Similar to 2015 U.S. Navy Explosion; https://news.usni.org/2018/06/27/video-missile-explodes-german-frigate-training-exercise-incident-similar-2015-u-s-navy-explosion «FGS Sachsen (F 219) was operating with FGS Lübeck (F 214) near the Arctic Circle when it attempted to fire a Standard Missile (SM) 2 Block IIIA as part of the exercise, the service said in a release.»

Naar boven