Vragen van het lid Lodders (VVD) aan de Staatssecretaris van Financiën over het bericht «Rechtsbescherming belastingbetalers verdient verbetering» (ingezonden 28 mei 2018).

Mededeling van Staatssecretaris Snel (Financiën) (ontvangen 21 juni 2018).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Rechtsbescherming belastingbetalers verdient verbetering» uit het Financieel Dagblad van 23 mei 2018?1

Vraag 2

Wat is uw appreciatie van de in het artikel beschreven rechten voor belastingbetalers?

Vraag 3

Hoe is het gesteld met de rechten van belastingbetalers in Nederland? Welke rechtsbescherming kennen zij tegen onrechtmatige of disproportionele inbreuken door de Belastingdienst of een andere overheidsinstantie gericht op fiscale zaken?

Vraag 4

Welke stappen zet het kabinet, of is het kabinet voornemens te zetten, om de bescherming van de rechten van de belastingbetaler te borgen en welke stappen hebben voorgaande kabinetten gezet?

Vraag 5

Hoe scoort Nederland als men de rechten van Nederlandse belastingbetalers toetst aan de rechten, zoals beschreven in het in het artikel genoemde «General Report on the Protection of Taxpayers» Rights»?

Vraag 6

Zijn er bepaalde expliciete of impliciete rechten die belastingbetalers in het buitenland wel hebben en Nederlandse belastingbetalers niet? Zijn er bepaalde expliciete of impliciete rechten die Nederlandse belastingbetalers wel kennen en belastingbetalers in andere landen niet?

Vraag 7

Waarom kent Nederland geen handvest van de rechten van belastingbetalers? Ziet u de toegevoegde waarde hiervan, ook voor de rechtszekerheid van de belastingbetalers? Bent u bereid een dergelijk handvest alsnog te laten opstellen?

Mededeling

Naar aanleiding van schriftelijke vragen van het lid Lodders aan de Staatssecretaris van Financiën over het bericht «Rechtsbescherming belastingbetalers verdient verbetering» (in: Financieel Dagblad, 23 mei 2018) deel ik u mee dat de vragen niet binnen de gebruikelijke termijn beantwoord kunnen worden. De beantwoording van deze vragen vergt nadere (interdepartementale) afstemming.

Mijn streven is de beantwoording bij u in te dienen nog voorafgaande aan het reces van uw Kamer.

Naar boven