Vragen van het lid Bergkamp (D66) aan de ministers voor Medische Zorg en van Justitie en Veiligheid over de uitspraken van korpschef Akerboom over partydrugs (ingezonden 19 april 2018).

Mededeling van Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 14 mei 2018).

Vraag 1

Kent u het bericht «Korpschef: Partydrugs moeten af van «normaal» imago»?1

Vraag 2

  • a. Deelt u de mening dat de uitspraak van Akerboom dat het aantal doden door druggebruik de afgelopen jaren «flink is toegenomen», niet strookt met de cijfers van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), waaruit weliswaar blijkt dat het aantal doden in 2015 is gestegen, maar in 2014 juist is afgenomen, dus dat van een jarenlange stijging geen sprake is?2

  • b. Deelt u de conclusie van het rapport dat Nederland relatief goed presteert ten opzichte van andere Europese landen als het gaat om de gezondheidsgevolgen van harddrugsgebruik, omdat het aantal sterfgevallen per miljoen inwoners nog steeds relatief laag is? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Kunt u uitleggen waar de bewering van korpschef Akerboom, dat elke drugsgebruiker een systeem in stand houdt dat gekenmerkt wordt door extreem geweld, op gebaseerd is?

Vraag 4

Kunt u reflecteren op de stelling dat hoger straffen juist leidt tot hogere prijzen en grotere winsten en dat de markt dus juist lucratiever wordt bij strenger straffen? Kunt u uw antwoord wetenschappelijk onderbouwen?

Vraag 5

Deelt u de mening dat ons gedoogbeleid is gestoeld op een duidelijk onderscheid tussen softdrugs en harddrugs ter bescherming van de volksgezondheid en dat een ieder die uitspraken doet over ons drugsbeleid zich hier rekenschap van zou moeten geven?

Mededeling

De vragen van het Kamerlid Bergkamp (D66) over de uitspraken van korpschef Akerboom over partydrugs (2018Z07405) kunnen tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord.

De reden van het uitstel is dat de afstemming meer tijd vergt. Uw vragen zullen in samenhang en gelijktijdig worden beantwoord met de vragen van Van der Graaf en Segers (CU).

Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.


X Noot
2

European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, Juni 2017, «European Drug Report 2017: Trends& Developments».

Naar boven