Vragen van de leden Karabulut (SP) en Ploumen (PvdA) aan de Minister van Defensie over een MIVD-operatie in Afghanistan (ingezonden 18 april 2018).

Antwoord van Minister Bijleveld-Schouten (Defensie) (ontvangen 8 mei 2018).

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van de berichtgeving van Nieuwsuur dat (oud-)medewerkers van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), die in Afghanistan werkten aan en met een inlichtingennetwerk uit de Afghaanse politiek-militaire samenleving, vrezen voor hun leven na de onthullingen van majoor Kroon dat hij betrokken is geweest bij een geheime operatie in Afghanistan?1 2

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2, 3, 4, 5, 7 en 8

Klopt het dat sinds 2015 een procedure van tenminste een van de twee (of beide) oud-medewerkers gaande is teneinde hun doel te bereiken om adequate beveiliging voor henzelf en hun familie in Afghanistan te verkrijgen? Zo nee, wat zijn dan de feiten?

Welke vorm van bescherming biedt u deze oud-medewerkers?

Kunt u toelichten waarom deze zaak al drie jaar duurt, met daarbij een overzicht van de acties die u in de tussenliggende jaren heeft ondernomen?

Is het mogelijk dat de geboden bescherming onvoldoende is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen neemt u om de bescherming te verbeteren?

Kunt u aangeven of er nog meer interne procedures in gang zijn gezet door oud-medewerkers van de MIVD tegen u? Zo ja, om hoeveel zaken gaat het daarbij?

Klopt het dat de werkzaamheden van deze oud-medewerkers andere operaties betroffen dan de operatie waarop majoor Kroon doelde bij zijn publieke bekentenis? Zo nee, kunt u dat toelichten?

Antwoord 2, 3, 4, 5, 7 en 8

Zoals bij u bekend is, doe ik over inlichtingenoperaties en individuele gevallen in het openbaar geen uitspraken.

Vraag 6

Klopt het tevens dat inmiddels door beide oud-medewerkers een rechtszaak tegen u is aangespannen om hun wensen te realiseren?

Antwoord 6

Nee, er is geen rechtszaak aangespannen. Door de advocaat van een van de Afghaanse personen genoemd in de uitzending van Nieuwsuur, is contact opgenomen met het Ministerie van Defensie. De brief van de advocaat wordt thans bestudeerd.


X Noot
1

Nieuwsuur, 15 april 2018. Zie uitzending zoals opgenomen in het bericht «Wij vrezen voor ons leven na uitspraken Marco Kroon»;

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2227510-wij-vrezen-voor-ons-leven-na-uitspraken-marco-kroon.html

X Noot
2

Zie ook 2018Z05430

Naar boven