Vragen van de leden Van den Berg en Amhaouch (beiden CDA) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat over het weigeren van de VVV-cadeaukaart, de positie van het lokale mkb en de geldigheidsdatum bij cadeaukaarten (ingezonden 20 februari 2018).

Antwoord van Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) (ontvangen 5 april 2018) Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2017–2018, nr. 1451

Vraag 1

Kent u het bericht «Ook al eens aan de kassa geweigerd met VVV-cadeaukaart?»1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Klopt het dat winkeliers de VVV-cadeaukaart in zijn nieuwe vorm vaak weigeren of de benodigde apparatuur nog niet op orde hebben? Zo ja, mag een cadeaukaart worden verstrekt die bij bepaalde aangesloten winkels wordt geweigerd of nog niet ingeruild kan worden?

Antwoord 2

Mij is berichtgeving zoals bovenstaande over de weigering van de VVV-cadeaukaart in zijn nieuwe vorm bekend, maar precieze gegevens over de omvang hiervan heb ik niet.

Winkeliers bepalen zelf welke betaalmiddelen zij accepteren. In de wet zijn geen bijzondere regels gesteld over het accepteren van cadeaukaarten. Ondernemers en uitgevers van cadeaukaarten maken onderling afspraken over de inwisselbaarheid en techniek van die kaarten. Hierbij is de overheid niet betrokken.

Vraag 3

Zijn er meer cadeaukaarten waarbij lokale ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) afhaken vanwege een te forse investering? Zo ja, in hoeverre gaat dit ten koste van de groei van het lokale mkb?

Antwoord 3

Mij zijn dergelijke signalen niet bekend.

Vraag 4 en 5

Mogen cadeaukaarten worden verstrekt waarbij de geldigheidsdatum voor de consument onduidelijk, in kleine lettertjes en alleen op de achterkant van de kaart wordt weergegeven? Of waarbij de geldigheidsdatum alleen online te achterhalen is? Welke regels gelden hiervoor en welke instantie controleert hierop?

Ziet u mogelijkheden om de duidelijkheid van de geldigheidsdatum op cadeaukaarten te vergroten? Zo ja, welke mogelijkheden zijn dat?

Antwoord 4 en 5

Cadeaukaarten waarbij de geldigheidsdatum op de kaart zelf staat vermeld, worden niet vaak verkocht. Voor de meeste cadeaukaarten geldt een bepaalde geldigheidstermijn vanaf de datum van aankoop van de kaart. Omdat die aankoopdatum bij het produceren van de kaart nog niet bekend is, kan deze niet op de kaart zelf worden weergegeven. De geldigheidstermijn is evenwel te raadplegen op meerdere manieren: de kaarthouder kan deze online controleren (bij de website van de aanbieder, onder «Wat is de geldigheidsduur?») of kan deze laten controleren in een accepterende winkel of bij een verkooppunt. Indien de geldigheid van de kaart nergens vermeld staat en niet te achterhalen is, is de kaart onbeperkt geldig.2 Als de geldigheidsdatum minder dan één jaar in de toekomst ligt op het moment van uitgifte, is dit een ongeldige geldigheidsdatum en is de kaart ook onbeperkt geldig. Het is volgens de wet namelijk niet toegestaan om in een beding de periode waarin de consument een recht geldend kan maken te beperken tot minder dan één jaar.3

Het hierboven geschetste kader biedt naar mijn mening voldoende toegankelijke manieren waarop de geldigheidstermijn van een cadeaukaart kan worden achterhaald en ik zie geen aanleiding om de duidelijkheid van de geldigheidstermijn op cadeaukaarten verder te vergroten.

Zodra een consument een cadeaukaart koopt of een aankoop doet met een cadeaukaart, is het consumentenrecht van toepassing. In het consumentenrecht geldt dat een handelaar de consument geen informatie mag verstrekken die feitelijk onjuist is of die de gemiddelde consument kan misleiden, al dan niet door de algemene presentatie van de informatie.4 Daarnaast is ook misleidende omissie, waarbij informatie wordt weggelaten en hierdoor de gemiddelde consument een besluit over een transactie neemt dat hij anders niet zou hebben genomen, niet toegestaan.5 De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op de regels van het consumentenrecht.

Vraag 6

Hoe kan worden gerealiseerd dat meer uitgevers van cadeaukaarten zich aansluiten bij de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten, die langere geldigheidstermijnen hanteert?

Antwoord 6

Een keurmerk draagt over het algemeen bij aan duidelijkheid voor de consument. Het is echter aan uitgevers van cadeaukaarten zelf om te besluiten of zij zich aansluiten bij de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten. Ik wil er op wijzen dat ook uitgevers die niet zijn aangesloten bij het Stichting Keurmerk Cadeaukaarten zich moeten houden aan het hierboven toegelichte wettelijk kader.


X Noot
2

Artikel 3:307, lid 1 van het Burgerlijk Wetboek.

X Noot
3

Artikel 6:236 lid 1 sub g van het Burgerlijk Wetboek.

X Noot
4

Artikel 6:193c van het Burgerlijk Wetboek.

X Noot
5

Artikel 6:193d van het Burgerlijk Wetboek

Naar boven