Vragen van de leden Wörsdörfer en Veldman (beiden VVD) aan de Staatssecretaris van Economisch Zaken en Klimaat over het omzeilen van de Wet Markt en Overheid. (ingezonden 9 februari 2018).

Mededeling van Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) (ontvangen 8 maart 2018).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Wethouder Elfrink (SP) ziet geen problemen bij horeca-lening Focus Filmtheater»?1

Vraag 2

Bent u van mening dat de verstrekte lening kenmerken heeft van overheidssteun en dat zo oneerlijke concurrentie gecreëerd wordt?

Vraag 3

Welke regels zijn van toepassing op de voorwaarden waaronder een gemeente leningen mag verstrekken?

Vraag 4

Wie dient erop toe te zien of een gemeente leningen tegen marktconforme vergoedingen verstrekt? Bent u bereid deze situatie nader te (laten) onderzoeken?

Vraag 5

Welke vervolgstappen kunt u zetten indien geconstateerd wordt dat sprake is van het verstrekken van een lening tegen voorwaarden die gunstiger zijn dan marktvoorwaarden door een lokale overheid?

Vraag 6

Bent u bekend met het feit dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in de constructie een meer gebruikte «Horeca BV-truc» herkent waarmee de Wet Markt en Overheid omzeild wordt? Deelt u de mening van KHN? Zo nee, waarom niet?

Vraag 7

Deelt u de mening dat dergelijke constructies tot oneerlijke concurrentie kunnen leiden waar ondernemers schade van kunnen ondervinden?

Vraag 8

Op welke wijze dient de Wet Markt en Overheid aangepast te worden om deze oneerlijke concurrentie een halt toe te roepen?

Mededeling

Op 9 februari 2018 hebben de Kamerleden Wörsdörfer en Veldman (VVD) vragen gesteld over het omzeilen van de Wet markt en overheid (2018Z02302). De beantwoording van deze vragen kan niet binnen de reguliere termijn naar uw Kamer worden verzonden. Het verkrijgen van de informatie die nodig is voor de beantwoording vergt namelijk meer tijd. Ik streef ernaar de beantwoording zo spoedig mogelijk naar uw Kamer te sturen.

Naar boven